Toprak Mahsulleri Ofisi bu ara oldukça gergin. TMO bu gerginliğini haber peşinde koşan basın mensuplarına da yansıttı. Tek amacı üreticinin sesi olmak olan ve aynı bünyede bulunduğunuz TV52 Haber Merkezi çalışanları haftanın ilk iş gününde haber yapmak için gittikleri TMO’da yetkili ve çalışanlarının kötü muamelesiyle karşı karşıya kaldı. Bu zamana kadar bir çok kez haber amaçlı gittiğimiz ve sorun yaşamadığımız TMO Altınordu depolarında özellikle son bir, bir buçuk ay içinde arkadaşlarımız hiç hak etmediği tepki ve engelleme ile karşı karşıya kalıyor. Oysa tek amacımız üreticinin sesi nefesi olmaktı. Bu yüzden de yaptığımız haberler ile objektif olduk. Üreticilerin alımlarda yaşadıkları sıkıntıları kendi tepkileriyle ekrana getirdik, TMO yetkililerine de sorduk. Ancak aldığımız cevap “açıklama yapmamız yasak” oldu. Bizde sadece üreticinin iddialarını ekranlara getirdik. Olanı ekrana getirdik, gazete sütunlarımıza yazdık. Demek ki bir haklı yanı varmış ki TMO kanadından hala ses seda yok.

Hafızalarımızı biraz kurcalarsak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri, fındık maliyetini yerinde, Trabzon için kilogramda 9 lira 90 kuruş, Giresun’da 9 lira 75 kuruş, Ordu’da 8 lira 75 kuruş olarak tespit etmişti. Hatta bu yıl bazı bölgelerde bir kilogram fındığı 12-13 lira gibi yüksek bir maliyete üreten çiftçilerimiz de bulunduğu tespit edilmişti. Ordu Ticaret Borsası ise yüzde 50 randıman fındığın fiyatını 8 lira 50 kuruş olarak açıklamıştı. TMO’nun Giresun kalite fındıkta 10 lira 50 kuruş, levant kalitede 10 liralık fındık alım fiyatı son derece yetersiz kaldı.. Üstelik bu fiyatlar brüt fiyat. Levant kalitede 50 randıman için açıklanan 10 liralık fındık fiyatı, 45 randımanda, barem uygulaması, stopaj ve emekli veya aktif sigortası olmayandan kesilen Bağ- Kur primiyle 8 lira 64 kuruşa kadar inmekte. Neticede, TMO’nun verdiği fiyatın netini hesaplayan tüccar, TMO net alım fiyatının kendi fiyatının altında kaldığını görmüş ve piyasa fiyatlarını hem Doğu Karadeniz’de hem Batı Karadeniz’de aşağı çekmişti. 2017 Fındık hasat sezonunda serbest piyasada 8 Lira’dan değer bulan fındık fiyatı, devletin TMO aracılığıyla müdahil alımı da beklenen etkiyi yaratmadı. Sonuç üretici isyanda, üretici tepkili. Üretici maliyetinin altında kalan fiyata karşı hükümete seslendi.. sadece seslenmekte de yetinmedi sert eleştirilerde de bulunmuştu. Bulunmaya da devam ediyor. Öfke büyümeden  TMO devreye girmişti ancak alım kriterleri üreticileri canından bezdirdi. Çoğu üretici 1 kilo fındık veremeden bile TMO kapılarından geri döndü. CHP’nin Ankara’dan başlattığı “Adalet Yürüyüşü” Ordu’da CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun’un önderliğinde “Fındık İçin Yürüyoruz” olarak vücut buldu. Üreticinin sesi daha da gürleşti. Üretici bu kez de fındık için, emeği için yürüyerek sesini yükseltti. Sonuç da aldı. TMO alım kriterlerini  yumuşattı. Üretici biraz daha nefes aldı.

TMO cephesinden bakarsak. TMO altyapısı hazırlanmadan, aldığı fındıkları daha depolayacak alanı bile bulunmadan alelacele fındık piyasasına girdi. Bunun faturası her zaman olduğu gibi yine üreticiye çıkarıldı. Özellikle de son günlerde yine TMO’nun alımları konusunda şikayetler artmıştı. Bizlerde Ordu Yeni Dönem ve TV52 Haber olarak olayı yerinde tespit etmek, iddiaların doğruluğunu araştırmak için TMO’nun Altınordu’da bulunan alım  merkezine gittik. Amaç kamuoyu aydınlansın, işimizin gereği de bu tabii. Ama TMO idareci ve çalışanları işimizi yapmamızı engellemek istedi. Muhabir ve kameramanımız ile halkın haber alma özgürlüğü  kötü muameleye maruz kaldı.

Şimdi kamuoyu adına soruyoruz; “TMO neden bu kadar gergin. Yoksa kamuoyundan gizlenen bir şeyler mi var?”