Değerli dostlar!

Cenab'ı hakk Kur'an'ı kerim isra suresinin 23. ayeti celilesin de sadece kendisine kulluk edilmesini emrettikten hemen sonra, ana-babaya iyilik ve ihsanda bulunmasını istemektedir. Bu ana-baba Allah c.c. hakkından hemen sonra geldiğinin ve ne kadar önemli olduğunun açık göstergesidir.

Konuyla ilgili ayetlerin bize yüklediği görev, anne-babamıza öf bile demememiz, onları incitecek hiçbir söz ve davranışta bulunmamamız; onlara sevgi, saygı ve ilgiyle yaklaşmamız ve en önemlisi onlara dua etmemizdir. Hatta onlar Allah'a şirk koşan kimseler olsalar ve bizi de müşrik olmaya zorlasalar bile onlarla dünyada güzel güzel geçinmemizdir.

Sevgili Peygamber (s.a.v.) Efendimiz konuyla alakalı olarak şöyle buyurmuştur. "Anne ve babasının ihtiyarlık zamanlarında, bunlardan birine yahut ikisine yetişip de (kendilerine gereken hürmet ve hizmette bulunmadığı için) Cenneti hak edemeyen kimsenin burnu yerlerde sürünsün! (Bu ifadeyi ü kere tekrarlamış) (Müslim. Bırr, 9)

Evet değerli dostlar! Kısaca anne-baba hakkından bahsettik; peki çocukların anne-baba üzerinde hakları var mıdır? Elbette ki vardır ve İslam’da bu çok önemlidir. Anne-baba çocuğuna önce güzel bir isim takmalı, onu güzel bir şekilde eğitmeli, güzel bir terbiye ve ahlaklı ve namazlı abdestli olarak yetiştirmelidir.

Büyüdüğü zaman onu ehli namuslu, edepli, terbiyeli bir hanımla evlendirilmelidir. Evlatları arasında ayrımcılık yapmamalı bilhassa mal paylaşımında adaletten ayırmamalı hele hele bugün bazı babaların yaptığı gibi mirasını kız çocuklarından kaçırıp sadece erkek çocuklarına bırakmamalıdır. Bunu yapan babalar yarın hakkın huzurunda bunun hesabını vermezler.

Bugün bir baba iki odalı bir evde 9 tane evladını bakıyor, fakat 9 evlat villalarda bir babaya, anneye bakamıyor. Onu huzur evlerinin köşelerine götürüp bırakıyor onları ahir ömürlerinde torun hasreti ile yakıyor,

Bazı evlatlarda anne-babasının cenazesini camiye getiriyor. Caminin kapısından içeri girmiyor. Babasının cenaze namazını bile kılmıyor. Böyle evlatların vay haline diyor ve sözümü burada kesiyorum. Çünkü şu anda bir cümle daha yazsam günlerce bu konuyu bitiremem, ileride inşallah devam ederiz.

Allah c.c. cümlemize hayırlı evlatlar nasip eylesin.

Selam ve dua ile hoşça kalınız.