Her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününü “Anneler Günü” olarak kutluyoruz. Geçtiğimiz Pazar yani 14 Mayıs’ta anneler gününü geride bıraktık.

Peki annelerimize adanan bu özel gün nasıl ortaya çıktı, ne zamandır kutlanıyor hiç merak ettiniz mi? İşte bu özel günün doğuşu...

Tarihteki ilk anneler günü kutlamaları, antik Yunan’da, tanrıların anası Rhea onuruna düzenlenen bahar kutlamalarına dayandırılabilir. 1600’lerin İngiltere’sinde “Anneler Pazarı” kutlanırdı. “Lent” adı verilen ve Paskalya’nın 40 gün öncesinden başlayan sürecin dördüncü pazarında kutlanılan “Anneler Pazarı” ile, bütün İngiliz anneler onurlandırılırdı. O zamanlar yoksul İngilizler’in çoğu, varlıklı ailelerin yanında hizmetçilik yapmaktaydı. Çalıştıkları evler çoğunlukla kendi evlerinin çok uzağında kaldığından, hizmetçilerin işverenlerinin yanında yaşamasına izin verilirdi. “Anneler Pazarı”nda hizmetçilere izin verilir, evlerine gidip günü annelerinin yanında geçirmeleri teşvik edilirdi. “Anneler Pastası” denilen özel bir pasta, bu kutlamayı daha da özel kılardı. Hıristiyanlığın Avrupa’da yaygınlaşmasıyla kutlama biçim değiştirerek “Kilise Ana” kutlamasına dönüştü. Kendilerine hayat veren ve kötülüklerden koruyan gücün “Kilise Ana” olduğuna inanılırdı. Zamanla kilise festivali ile “Anneler Pazarı” kutlamaları karıştı ve insanlar, kiliseyle birlikte annelerine de şükranlarını sunar oldular.

Barışa Adanan Bir Gün

ABD’de Anneler Günü ilk defa 1872’de Julia Ward Howe tarafından, barışa adanan bir gün olarak önerildi. Bayan Howe her yıl Boston’da Anneler Günü kutlamaları organize etti. 1907 yılında Philadelphia’da Ana Jarvis adında bir kadın, ulusal bir Anneler Günü için kampanya başlattı. Bayan Jarvis, West Virginia eyaletinde annesinin bağlı olduğu kiliseyi, annesinin vefatının ikinci yıldönümü olan mayısın ikinci pazarında, Anneler Günü’nü kutlamaya ikna etti. Ertesi yıl Anneler Günü, bütün Philadelphia’da kutlanmaya başladı.

1914'te Resmi Açıklama Geldi

Bayan Jarvis ve onu destekleyenler bakanlara, iş adamlarına ve politikacılara, ulusal bir Anneler Günü ilan edilmesi için dilekçeler yazmaya başladılar. 1911’de arzuları gerçekleşti ve Anneler Günü tüm eyaletlerde kutlanır oldu. Başkan Woodrow Wilson, 1914’te resmi bir açıklama ile Anneler Günü’nü ulusal tatil ilan etti. Böylece Anneler Günü’nün, her yıl mayısın ikinci pazarında kutlanmasına karar verilmiş oldu. Dünyanın çeşitli ülkelerinde Anneler Günü’nün farklı tarihlerde kutlanmasına karşın, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Türkiye, Avustralya ve Belçika’da Anneler Günü mayıs ayının ikinci pazarında kutlanmaktadır.

Dünya Annelerine 50 Milyon Dal Kesme Çiçek

Türkiye'nin kesme çiçek bahçesi Antalya başta olmak üzere, Türkiye'nin çeşitli illerinden Anneler Günü için 36 ülkeye yaklaşık 50 milyon dal kesme çiçek gönderildi. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, kesme çiçek üreticileri ve ihracatçıları için Anneler Günü'nün yılın en önemli günlerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin toplam ihracatın yaklaşık yüzde 20'sinin bu dönemde yapıldığını ifade eden Bağdatlıoğlu, "Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden 36 ülkeye yaklaşık 50 milyon dal kesme çiçek gönderildi. Artık son günler, hummalı çalışma devam ediyor. En fazla gerbera ve karanfil ihraç edildi" dedi. Bağdatlıoğlu, bu dönemde en çok ihracatın Hollanda'ya yapıldığını vurguladı.

Süpermarketlere Girmeye Çalışıyoruz

Çiçeği katma değerli bir ürün haline getirmek için çalıştıklarını, bu nedenle daha çok buketler üzerinde yoğunlaştıklarını anlatan Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti: "Süpermarketlere girmeye çalışıyoruz. Özel renkler tasarlıyoruz. Bu dönemde dünya marketlerinde daha çok pembe renkler isteniyor. Türk annelerine aynı kalitede ürünler yapmaya çalışıyoruz. Çiçek üreticileri olarak geçmiş yıllarda sadece ihracata odaklanırken bu dönem iç pazarın da önemini anladık. Türkiye'de binlerce satış noktası var. Özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da halkımız çiçeğe ulaşamıyor ya da pahalı ulaşıyor. Süpermarket ve diğer satış noktalarına daha ucuz çiçek iletebilmek için çalışıyoruz. Dünyada kesme çiçeğin yaklaşık yüzde 75'i süpermarketlerde satılıyor, bu oran Türkiye'de yüzde 1 bile değil. Türkiye'de binlerce süpermarket var. Bu oranın çok az oynaması bile çiçek tüketimini artıracaktır." (Alıntıdır)