Değerli Dostlar!

Resulullah (S.A.V.) Efendimiz miladi 622. yılında Mekke'i Mükerremeden Medine'i Münevvere’ye hicret ettiği zaman Medine’de yaşayan Yahudiler o dönemde senede iki defa bayram yapıyorlardı. Bu bayramları gören Müslümanlar "Keşke bizimde böyle bayramlarımız olsa" diye hayıflandılar. Bunun üzerine Resulullah (S.A.V.) Efendimiz hicretin ikinci yılında Ramazan ayının sonunda Şevval ayının 1. günü sahabına Ramazan bayram namazını kıldırdı. Daha sonrada Zilhicce ayının 10. günü Kurban bayram namazını kıldırdı. Namazın peşinden bizzat kurbanını kesti ve sabahına da kurban kesmelerini emretti. İşte o günden beri müslümanlar sene de iki defa bayram yapıyorlar. Bayram namazlarını kılmak Müslümanlar üzerine vaciptir.

Kurban: Allah'u Teala hazretlerine manen yaklaşmak için vakti mahsusta kesilen hayvana denir. Peki vakti mahsus nedir. Kurban Bayramının 1. 2. ve 3. günlerine vakti mahsusu denir. Yani Müslüman Kurbanını bayramın 1. 2. 3. günlerinde kesmelidir. Bu günler dışında kesilen hayvanlar Kurban yerine geçmezler. Bu günler dışında akika, adak ve nafile kurbanları kesilebilir.

KURBANIN DİNİMİZDEKİ HÜKMÜ

Kurbanın dinimizdeki hükmüne gelince: hali vakti yerinde olan kendisi ve ailesinin yıllık geçim ihtiyacından başka bir kurban kesecek kadar parası olan müslümanın üzerine kurban kesmek vaciptir. Peki vacip ne demektir; kelime anlamı olarak vacip; gerekli ve lüzumlu olan demektir. Hanefi mezhebinde vacip, aynen Farz gibi Allah'ın ya kendi kelamıyla yada elçisinin sözleriyle kesinkes yapmamızı istediği şeylerdir. Resulullah (S.A.V.) Efendimiz" Hali vakti yerinde olup da Kurban kesmeyen bizim mescidimize yaklaşmasın" diye buyuruyor,

Kurbanı bir kişi kestiği gibi yedi kişi ortaklaşarak da bir hayvanı kesebilirler. Yalnız koyun ve ya keçiyi yalnız bir kişi, sığır, manda ve deve gibi hayvanları yedi kişi ortaklaşa kesebilirler. Yalnız bütün ortakların niyeti Kurban olmalıdır.

Kurban edilecek hayvanların yaşları; koyun ve keçi en az 1 yaşında sığır ve manda iki şer yaşını doldurmuş, deve ise beş yaşında olmalıdır.

Değerli dostlar her yıl Hac ve Kurban mevsimi yaklaştıkça bazı densizler ortaya çıkıp, "Efendim memleketimizde bunca ihtiyaç sahibi kişiler varken neden paralarını Hacca gidip Araplara kaptırıyorlar. Bu paraları buradaki ihtiyaç içerisinde olan insanlara versinler" şeklinde algı operasyonuna kalkışıyorlar. Bu gafil sürüsünün aslında fakirleri düşündükleri yok, bunların amacı bu yoldan islama saldırmak. Bizde bu gafiller sürüsüne diyoruz ki; "Ey gafiller! Sizler madem memleketimizdeki ihtiyaç sahibi olanları düşünüyorsunuz. Neden her yıl tatilini kanarya adaları, Yunan adaları Miami.....de geçirenlere gıkınız çıkmıyor? Neden bu tatil yerlerinde milyonlarca doları har vurup harman edenlere ses çıkarmıyorsunuz da ömründe bir defa kendisine farz olan hac ibadetini eda eden Müslümana saldırıyorsunuz? Sizin asıl gayeniz islama saldırmak için bahane aramaktan başka bir şey değildir. Şunu biliniz ki siz çatlasanız da patlasanız da emellerinize asla ulaşamayacaksınız."

Kurban bayramı yaklaşırken her öğünde sofrasında etleri, köfteleri, sucukları, pirzolaları, bonfileleri içkiyle beraber midelerine indirenler; Efendim Kurban bayramında hayvan katliamı yapılıyor, bu katliamı durdurun" diye uluyorlar. Ey ahmaklar sürüsü! Kurban senede bir defa olsun, et alamayan fakirleri sevindirmek, onlarında senede bir defa olsun et yemelerini sağlamak için Allah c.c tarafından hali vakti yerinde olan Müslümanlara vacip kılınmıştır"

Değerli dostlar yine son yıllarda bazı market zincirlerinin 30 kilo et karşılığı bir hisse 1500 TL vs. şeklinde reklam yaptıklarını görüyoruz. Bu marketlerin bazılarında çalışanların rahatça namaz kılmaları için bir mescit odası dahi yokken ve başı örtülü bir bayanı işe almazken nedense Kurban gelince Müslümanların kurbanlarına talip olup rant peşinde koşuyorlar. Buradan söylüyorum kesinlikle önceden kilosu tayin edilen et karşılığında kesilen kurban kurban olamaz. Bunu yapan kişi Kurban vecibesini yerine getirmiş olamaz. Ancak bol miktarda et yemiş olur. Evet bugün diyanet vakfı ve bazı hayır kurumları yurt içinde ve yurt dışında vekaleten kurban kesiyorlar. Bu kuruluşlar bilmem şu kadar et karşılığı şu kadar para demiyorlar. Sadece Kurban hissesinin kaç lira olduğunu belirtiyorlar. Senin adına kurban alıp kesiyorlar ve senin kimlerle kurban arkadaşı olduğunu da sana bildiriyorlar. Peki market zincirlerinde böyle bir uygulama var mıdır? Ben bilmiyorum çünkü bu marketler reklamlarında sadece kaç kilo etin kaç TL olduğundan bahsediyorlar. Öyle kırk elli kilo eti paketleyip kapıya teslim etmekle kurban olamaz.

Kurban bayramınız şimdiden mübarek olsun. Selam ve dua ile hoşça kalınız.

  Not: ORİMDER (Ordu İmam hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği) de kurban bayramının üçüncü ( 23 Temmuz Cuma) günü Ordu Ahmet Cemal Maden camisin de toplanıp akşam namazından sonra hatim grubumuzun okudukları hatimlerin duası yapılacak ve akabinde kültür müdürlüğünde bayramlaşma yapılacaktır.