"Andolsun ki vaktiyle Lokman'a şu hikmeti vermiştik: "Allah'a şükret, Ona şükreden kendi iyiliği için şükretmiş olur, nankörlük edende bilmelidir ki Allah'ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. O her türlü övgüye layıktır." (Lokman suresi 12. Ayet)

BİR HADİSİ ŞERİF:

Resülüllah (s.a.v.) Efendimiz; Torunu Hz. Hasan için Akika Kurbanı olarak bir koyun kesti ve kızına şöyle buyurdu: " Kızım Fatıma onun başını tıraş et ve saçının ağırlığı kadar gümüşü sadaka olarak ver." ( Tirmizi. Edahi, 200)

Değerli dostlar!

Burada biraz da Akika Kurbanından bahsedelim. Akika kurbanı kesilmesi Hanefi mezhebine göre müstehaptır.  Akika çocuk nimetine karşılık Allahü Teala hazretlerine şükretmek niyetiyle kesilen hayvana denir. Çocuğun doğumunun yedinci günü çocuğun başı tıraş edilir. Saçının ağırlığınca altın veya gümüş fakirlere tasadduk edilir. Akika kurbanı doğan çocuğun belalardan korunması için kesilir. Erkek için iki tane, kız çocuğu için bir tane kesilir. Durumu müsait olmayanlar bir tanede kesebilir.

Akika olacak hayvanda aranan şartlar aynen kurban bayramında kesilen hayvanlarda aranan şartlar gibidir. Akikayı kesen kişi etinden kendisi yiyebilir. Zengin olsun, fakir olsun komşularına da ikram edebilir. Akika için kesilen hayvanın kemikleri sağa sola atmayıp toprağa gömmek müstehaptır. Akika her yaşta ve her zaman kesilebilir. Resülüllah (s.a.v) Efendimizin kendisi için Akika kestiği hadis kitaplarında geçmektedir. Kişi ölmüş çocuğu içinde akika kesebilir.

Bir Dua

Allah'ım beni hak yolda sabit kıl ahirette hayır terazimi ağır eyle.!

Kıyamet günü Defterimi sağ tarafımdan ver! Yevm'il Kyamette Sevgili Peygamber (s.a.v.) Efendimizin şefaatlarına nail eyle! Resülüllah Efndimize vaadettiğin Kevserden doya doya içmeyi nasip eyle! Cennetinle Cemalinle müşerref eyle! Amin.

Selam ve dua ile hoşça kalınız.