Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 2 bin 300 işçisinin maaşlarının bin 500 TL’ye varan tutarlarda eksik ödendiğini açıklanmıştı. Belediye yönetiminin toplu sözleşme zammı hesaplamasında kurnazlık yaparak işçi haklarını gasp ettiği iddiaları gündemi meşgul etmişti.

Belediye ile işçiler arasında şubat ayında yapılan toplu sözleşme, mart ayı itibarıyla yürürlüğe girmiş, ancak mart ayı maaşlarını gören işçiler, büyük bir haksızlıkla karşı karşıya kalmıştı. Toplu sözleşme zamlarını 2022 yılına göre hesaplaması gereken büyükşehir belediyesi, 2021 yılının aralık ayı üzerinden hesaplama yaparak, masa başı kurnazlığı ile işçilerin haklarını gasp ettiği iddiası adeta soğuk duş etkisi yaratmıştı.

İŞÇİLER HER FIRSATTA MEMNUNİYETSİZLİKLERİNİ DİLE GETİRİYOR

Ordu Büyükşehir Belediye işçileri, memnuniyetsizliklerini her fırsatta dile getiriyor. İki belediye de AK Parti'ye ait olsa da, ilginç bir şekilde birinde işçiler memnunken diğerinde memnuniyetsizlik sürüyor.

Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında işçi çıkarma kararı ile ilk gerilimin işareti verilmişti. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nden çıkarılan yaklaşık 14 işçi, aileleri ve yakınları Ordu Büyükşehir Belediyesi önüne gelerek basın açıklaması yapmış, basın açıklamasında işten çıkarılan bir işçi yakınının elinde bulunan ve ‘babamı neden işten attın Hilmi amca’ yazan döviz dikkat çekmişti. Tepkilerin ardından işçiler görevine geri getirilmişti.

İŞÇİLERİN TANSİYONU BİR DE KADRO KRİZİ İLE YÜKSELDİ!

Sonrasında ise kadro krizi ile tansiyon yükselmişti. Ordu Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki ORBEL ve OSKİ’de çalışan çoğu mühendis olan 214 personele ise belediye yetkilileri tarafından Belediye kadrosuna geçecekleri müjdesi verildi. Daire başkanları tarafından belirlenen listede adı bulunan personele ‘sözleşmeli statüsünden kadro verilmesi’ sözüyle kendi birimlerinden istifa etmeleri istenmişti.

Kadroya geçme ümidiyle istifa dilekçelerini yazan personellere SGK tarafından Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde sözleşmeli personel olarak atandıkları mesajı gelmişti. Bunun üzerine memur statüsünde kadroya geçecek olan 214 personel ailelerine kadroya geçtiklerine dair müjde vermiş ama akşam saatlerine gelindiğinde SGK’dan personellere gelen yeni mesajda sözleşmelerinin iptal edildiği bilgisi verilmişti.

Siyasal baskılar sebebiyle alındığı iddia edilen bu iptal kararının ardından sadece 1 gün sözleşmeli olarak çalışan 214 işçi kendilerine verilen hakkın geri alınmasına tepki göstermişti.

BUNUN SORUMLUSU KİM?

Belediye içerisinde yaşanan bu krizlerin, en büyük mağduru ise emekçi işçiler olarak gözlemlendi.

Şimdi ise ücretlerinin düşük olduğunu iddia eden işçiler hiç memnun olmadıklarını ifade ediyorlar.

Editör: Ahmet Yıldız