Karadeniz’in eşsiz lezzetlerinden biri olan Sakarca otu, sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. 
Yemeklere kattığı tatla bilinen sakarca otu, aynı zamanda bölgenin gastronomi alanında markalaşması ile birlikte, geçtiğimiz yıl coğrafi işaret alan ürünler arasına girerek lezzetini de tescillemiş oldu.
Doğada kendiliğinden yetişen bu ot, yöre halkı tarafından toplanarak tezgahlardaki yerini alıyor. Bu sayede vatandaşlarla buluşan sakarca otu, mıhlaması başta olmak üzere çeşitli türlerde pişirilerek herkesin damağına hitap ediyor.

sakarca otu haber ordu yeni dönem
Sakarca Yemeği Nasıl Yapılır?
Köyünde, çayırlardan söktüğü sakarca otunun bağını 20 TL’den satışa sunan Fatma Sezgin, bu otu bilenlerin yapacağını ifade ederek tarifine şu şekilde değindi;
“Yaprak, çiçek ve yumru şeklinde olan uç kısmını güzelce yıkandıktan sonra 10 dakika kadar haşlanır, ardından doğranarak diğer malzemelerle birleştirilmek üzere hazır edilir. Küp şeklinde doğranan soğanlar rengi pembeleşinceye kadar Ayçiçek yağı ile kavrulur. Kavrulan soğanlara göz kararı tereyağı, sakarca otları ve tuzu ilave edilerek karıştırılır. Kısık ateşte 3-4 dakika kadar pişirilir. Pişen karışımın ortasında boşluk oluşturularak yumurtası kırılır. Yumurtayı da kısık ateşte 1-2 dakika pişirdikten sonra üzerine ilave edilen pul biber ve karabiber ile servis edilmeye hazır edilir.”

sakarca pancar ordu haberleri
Sakarcanın Faydaları?
Birçok hastalığa şifa niyetiyle önerilen sakarca otu, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğinin bilinmesi üzerine tavsiye ediliyor. Sakarca otu, aynı zamanda böbreklere de birçok faydası olmasından kaynaklı tüketilen besin kaynaklarından birisi.

Haber: Tülin Vayni

Editör: Berrin KESKİN