Değerli dostlar! Bugün Resülüllal (s.a.v.) efendimizin ismi şeriflerine ne kadar saygı gösteriyoruz. Müslümanın cenazesi oluyor cenazesini defnediyor hemen o akşam evinde ziyafetlerle Kur'an okutuluyor. Bit tarafta Kur'an mevlit okunuyor, bir tarafta pideler, helvalar, meyve suları midelere indiriliyor. Bir defa cenaze evinde üç gün yemek pişmez. Cenaze çıkan evin yemek ihtiyacı komşular tarafından karşılanır. Oraya komşular tarafından getirilen yemekler cenaze sahipleri içindir.

Bu gün ne yapılıyor?

Cenaze evden çıkar çıkmaz hemen helva kazanları ateşe konuluyor. Böyle cenaze evlerinde hemen ziyafetler vermek bid-attır. Yapılmaması gerekir. Cenaze çıkan evde Kur'an okunabilir, fakat okunan Kur'an'a saygı göstermek lazımdır. Okunan Mevlid-i şerife saygı gösterilmesi lazımdır. Kur'an'ı kerimi okumak sünnet dinlemek farzdır. Bugün bu nasıl yapılıyor? Geliyor hoca efendiler, hemen hoparlör teşkilatı kuruluyor, önce mideler doulyor, sonra erkekler ayrı odaya bayanlar ayrı odaya çekilip merasim başlıyor. Okuyanların odasında üç beş tane ihtiyar okuma başlıyor. Erkeklerin odasında koyu bir muhabbet: hükümet kuruluyor, fındık fiyatları ayarlanıyor, her konuda bir muhabbet devam ediyor. Peki bayanlar tarafında durum nasıl? Orada daha fazla oradaki muhabbetin sesi okunan Kuranı bastırıyor. Gelininden, kaynanasından, eltisinden, komşusundan derdi sıkıntısı olanlar bütün dertlerini sıkıntılarını orada hallediyorlar. Yani okunan Kur'anı Mevlidi şerifi dinleyen yok. Cenab'ı Allah'ın ismi şerifi geçiyor "Celleşanuhu" diyen yok. Resülüllah (s.a.v.) Efendimizin ismi şerifi geçiyor. Salatü selam getiren yok. Bu arada hoca efendiler bir kaç defa sessiz olmalarını anons ediliyor takan yok. Bu arada okuma faslı bitip sıra duaya gelince dedikodular muhabbetler hemen kesiliyor herkes birbirini ikaza başlıyor. "Susun susun amin. Eller semaya açılıyor. Hele de dua yapan hoca efendi iyi bir lügat parçalayıp ölüyü uçuruyorsa; değme keyfine. Amin sesleri ayyuka çıkıyor... Evet kardeşim anladık amin de: Sen amini hak edecek ne yaptın? Okunan Kur'anı mı dinledin? mevlidi şerifi mi dinledin. Kurana, Resülüllah (s.a.v.) efendimize saygımı gösterdin? Bol bol dedi kodu yaptın hükümeti kurdun, fındık fiyatlarını ayarladın, ondan sonra başladın amin demeye; ne amini kardeşim senin torban da aldığın günahtan başka ne var ki: Sen bırak amini de önce işlediğin günahlara tövbe et.

Evet değerli dostlarım!

Bu şekilde okunan Kur'an'ın ölüye hiç bir faydası yok. Burada sadece katılanlar karnını doyurur. Okuyanlarda parasını alır, hepsi bu kadar. Burada yeri gelmişken şunu belirteyim ki; parayla okutulan Kur'an'ın ölüye hiçbir faydası yok! Parayla okuttuğun hatimden senin okuduğun fatiha ve ihlas surelerin sevabı parayla okuttuğundan milyonlarca defa daha faziletlidir. Kardeşim olur al eline Kur'an'ı hatmini, yasinini, fatiha ve ihlas surelerini kendin oku "Hocam okumasını bilmiyoruz" İhas suresindemi bilmiyorsun? Otur üç "defa Kulhuvellehu ehad..." süresini oku sevabını tüm geçmişlerine bağışla, işte al sana bir hatim sevabı! İyide "hocam be onuda bilmiyorum" diyorsan? Otur da kendi haline ağla.

Cenab'ı Hak Yevm'il kıyamette Rahmetine ve Sevgililer sevgilisi Resülüllah efendimizin şefaatlarına cümlemizi ve cümle ümmet'i Muhammed’i Nail eylesin. Amin.

Selam ve Dua ile hoşça kalınız.