Bugün bir konudan bahsetmek istiyorum Şirki hafi (Yani gizli şirk) Gizli şirk insanın iyi bir şeyi yapıyorum zannıyla yaptığı fakat farkında olmadan şirke gittiği işlerdir.

Günümüzde bunların en yaygın olanı Türbelere adak adamak ve türbelerden yardım dilemektir.

Allah'ın veli kulları sağlıklarında insanlara doğru yolu gösterip irşat vazifelerini yerine getiriyorlar fakat vefatlarında insanlarla irtibatları kesilir, artık onlarda birer Fatiha’ya muhtaçtırlar. Türbelere adak adamak onlar adına kurbanlar kesmek, onlar dan isteklerde bulunmak neuzu billah insanı farkında olmadan şirke götürür.

Burada bir hatıramı anlatmadan geçemeyeceğim. Yıl 1984 Diyanet işleri başkanlığının Elazığ Harput eğitim merkezin deyim. Harput'un karşısında bir türbe var Fatih Ahmet türbesi yani Harput’u fetheden komutanın türbesi, Her cumartesi pazar bu türbe ziyaretçi akınına uğruyor. Bir gün bende bir iki arkadaşla beraber buraya gittim baktım ki mahşeri bir kalabalık, kimi adaklar adıyor kimi isteklerde bulunuyor. Kimi "Ey Fetih Ahmet ben bu karımı sana sattım bana bir çocuk ver" diye bağırıyor" ( beyinsiz ölüye karı satmakla çocuğunun olmayacağını bilmeyecek kadar cahil ve aptal) Kimi kurban kesmekle meşgul, orada bulunan ve halkın bilgisizliğinden yararlanıp din istismarcılığı yapan bir sahtekarda bağırıyor "mevlit okutan var mı?" onunda başı kalabalık bir köşede avaz avaz sesinin çıktığı kadar "Ey Hüdadan lutfu kerem isteyen mevlidi paki Resulullaha gel...." diye gazel çekip cebini doldurmakla meşgul. Türbenin yanı başında hayvan kesme yeri ve et asma çengelleri, mangal yakma yerleri var yani bir curcuna devam edip gidiyor bizde bir kenara oturduk seyrediyoruz. bir vatandaş elinde bir koyunla geldi hayvanı yatırdı tekbir getirdi peşinden "Eyyy fetih Ahmet! sen bana bir çocuk verdin, bende sana bu kurbanı veriyorum bismillah" diyerek koyunu boğazladı. Yanımızda bulunan Erzurumlu bir arkadaş kalktı adama yaklaştı "Arkadaş bu hayvan mundar oldu bu yenmez “dedi. Adam Elindeki kanlı bıçakla şöyle bir yarım sağ yaptı sert bir eda ile "Ulan sen manyak mısın sağır mısın besmele çektiğimi duymadın mı." Birde baktım ki diğer insanlarda sert sert arkadaşa bakıyorlar, yani bir kıvılcım çıksa arkadaşı linç edecekler. Hemen müdahale edip arkadaşı oradan uzaklaştırdım.

Peki burada o kurbanı kesmekle iyi bir şey yaptığını zanneden vatandaş ne yaptı Allah'tan başkasına kurban kestiği için farkında olmadan Allah'a şirk koştu.Dininden imanından oldu. Zavallı kendisinden veya bir başkasından olan çocuğunu da fatih Ahmet verdi diye zannediyor.

Peki biz Evliyaların velilerin mezarlarını ziyaret etmeyecek miyiz.? Elbette ki edeceğiz orada yatanın ve tüm geçmişlerimizin ruhlarına fatihalar okuyacağız dua edeceğiz. Yoksa Allah'tan başkasından bir şey istemek asla caiz değildir. Bu hür hareketler insanı şirke götürür ( yani böyle yapanlar euzü billah dinden çıkmış olurlar) Bu konuya inşallah devam edeceğiz. Selam ve dua ile hoşça kalınız.