“Haklı rekabet yapmalıyız”

Açış konuşmasını yapan Oda Başkanı Bahadır Baş; “Her zaman Ordu Mali Müşavirler Odası üyeleri ve stajyerleri ile gurur duyuyorum. Eğitim ve seminerlerimiz sizlerin sayesinde değerli hale geliyor. Cumartesi günü bu yoğunlukta, defter tasdik, e-dönüşüm diyoruz ama meslek mensuplarımız bugün 250 kişilik bu salonun yüzde 90’ı dolu, konuyu ilgi ile takip ediyor. Hepinize katılımınız için teşekkür ediyorum. Yıl sonuna geldik. Bizler için yeni yılın hazırlıkları çok önemli. Defter tasdikleri, 2019 yılı defter sayılarının kontrolü gibi önemli çalışmalar yapıyoruz. Büyük bir yoğunluk içerisindeyiz. Hepimiz büyük bir emek ve mesai harcıyoruz. Ama bir konu çok önemli haksız rekabet yapmadan bu işlerimizi sürdürmeliyiz. Hizmette, kalitede rekabet etmeliyiz. Ücrette fiyatta rekabet hepimize zarar vermektedir. Biz meslektaşız. Bir birimizin hakkına hukukuna saygı göstermeliyiz. Oda olarak rekabeti bozanlarla mücadele edeceğiz. Haksız rekabet kurulumuz ve etik kurulumuz bu konularda meslektaşlar arasında haksız rekabet yapanlara gerekli müeyyideleri uygulayacaktır. Bizim mesleğimizin kalitesi, marka değeri için meslektaşlık hukukunu korumalı ve haklı rekabet yapmalıyız” dedi.

“E-Arşiv Fatura Düzenlemek İçin Entegratör Firmaya İhtiyaç Yok”

5 ve 30 bin liralık e-Arşiv Faturalar için GİB tarafından ücretsiz olarak sunulan e-Belge Portali dışında başka herhangi bir yazılıma, uygulamaya, muhasebe programına veya özel entegratör kuruluşa ihtiyaç bulunmadığını belirten Başkan Baş, “Düzenlenen e-Arşiv faturaların sorgulanması, görüntülenmesi, elektronik ortamda indirilmesi ve kağıt çıktısının alınması işlemlerinin e-Belge Portali üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bununla birlikte düzenlenen e-Arşiv Faturaların muhafaza ve ibraz işlemleri Vergi Usul Kanunu düzenlemeleri uyarınca mükelleflerimizin sorumluluğunda bulunmakta olup, söz konusu belgelerin e-Belge Portalinden elektronik olarak indirilmesi ya da kağıt çıktı alınarak muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu süreci işverenlere bir yük olarak anlatmayınız. Her platformda söylediğim gibi şuan dersine çalışan meslek gurubu mali müşavirlerdir.  Bugün 5 ve 30 binlira e-arşiv fatura kesme konusunda bir tereddüttümüz yok ama biz şu iş güzarlılığı yapmayacağız. Kendi bürolarımızdan bu faturaları kesip sorumluluğu almayacağız. Ticaretin şekli değiştiriyor. Mali müşavirlerin yardımı olmayan bütün işletmeler sıkıntı çekecek. Mali müşavirler ile oturup konuşacaklar, bir dosya gelir gider faturalarını getirip bunun KDV’sini hazırla diyemeyecekler sizlerin yol göstericiliğine ihtiyaçları var” dedi.

“DEVLETİN VERGİ TOPLAMADA EN BÜYÜK GÜÇÜ, EN BÜYÜK KUVVETİ; MALİ MÜŞAVİRLERDİR”

Denetimlerin 3 yıl, 4 yıl, 5 yıl geriden geldiğini belirten Baş, “Herhangi biri sizi incelemeye göndermeyecek artık liste halinde veriler sistemden çekilecek yapay zekalar incelemelere karar verecek. Denetimler toplanan veriler üzerinden yapılacak. Bu yüzden ülkenin mali müşavirlere çok ihtiyacı var. Devletin vergi toplamada en büyük gücü, en büyük kuvveti mali müşavirlerdir. Biz ülkemiz için her zaman üretmeye devam edeceğiz” dedi.

İstanbul SMMM Odası Tesmer Sekreteri Güler Güney de Ordu eğitimi bizim için çok farklı oluyor. Bende bir Karadenizli olduğum için özellikle Karadeniz eğitimlerine geldiğimiz zaman biz kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Sayın İstanbul SMMM Odası Başkanımız Yücel Akdemir’e de bizleri tekrar bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum. Eğitimimize başlamadan önce İstanbul Mali Müşavirler Odası Başkanımız Yücel Akdemir’in çok sevgi ve selamlarını sizlere iletmek istiyorum” dedi.

Konuşmasının devamında, 2019/09 Sayılı Genelge Işığında Şirket Ortaklarının Sigortalılığı, İşçi İşe Giriş Bildirge İşlemleri,Ücret, Çalışma Süreleri, İşten Ayrılan, Çalışanlar ile İlgili İşlemler ve Bildirimler, İşçi Özlük Dosyası, 28,30,31 Gün Çalışma Süreleri Bildirimleri, Fazla Çalışma, Yıllık Ücretli İzin, Bordro Parametreleri Excel Bordro Hesaplama Örneği, Muhtasar SGK Birleşmesi ( MUH-SGK) ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi.

Seminer sonunda plaket olarak maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlerin eğitimine destek olmak amacıyla Türk Eğitim Vakfı’na bağışta bulunularak TEV tarafından düzenlenen plaket takdim edildi. İstanbul SMMM Odası Tesmer Sekreteri Güler Güney’e plaketini Oda Başkanı Bahadır Baş takdim etti.

Editör: TE Bilişim