Ordu Çevre Derneği’nde toprağın zehirlenmesinin önüne geçmek amacıyla doğal tarım ilaçlarının yapılması konusunda ziraat mühendisi bilgilendirme yaptı.

            ORÇEV’de yapılan toplantıya Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, ORÇEV üyeleri ve üreticiler katıldı.

            Toplantının açılışını yapan ORÇEV Başkanı Gül Ersan, “Bu toplantıyı sizden gelen talep üzerine yapıyoruz. Bilgilenmek istediğiniz konuları bize haber vermeniz yeterli. Dernek olarak bu tür çalışmalarımız devam edecek.” diyerek Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman’a ve Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün’e katkıları için teşekkür etti.

            Kullanılan tarım ilaçları ve kimyasal gübreler nedeniyle toprağın, suyun zarar gördüğünü belirten Ünye Ziraat Odası Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün balkon ve kent bahçelerinin oluşturulması hakkında da bilgi verdi.

            Küba ve Yunanistan’dan örneklerle balkon ve kent bahçeciliği hakkında bilgi veren Gün, “Balkonlarımızda ve kentte küçük toprak parçalarını kullanarak tarım yapabiliriz. Böylece güvenilir sebzeye de ulaşmış oluruz. Bu uygulama ülkemizde de gelişmeli.” dedi.

            Doğal gübre ve doğal ilaç kullanılmalı

            Toprakların korunmasının geleceğimiz için önemli olduğunu vurgulayan Gün, “Toprağımız ve ürünlerimizi korumanın asıl yöntemi doğal gübre ve doğal ilaç kullanımıyla olacak. Ormanlarda gübre ve ilaç kullanmıyoruz çünkü ağaçlar birbirini etkiliyor. Yapraklar, dallar doğal gübre oluyor. Bizler de doğal gübremizi yapabiliriz. Sebze ve meyvelerimiz için doğal ilaç yapabiliriz. Toprağımızı zehirlemekten vaz geçmeliyiz. Doğal gübre ve doğal ilaç üretmeyi artırmalıyız.” dedi.

            Üreticilerin sorularını da yanıtlayan Gün, doğal gübre ve doğal ilaç yapmanın yöntemini görsel sunumla anlattı.

Editör: TE Bilişim