Akşam Bülteni’nde Tv52 Genel Müdürü Erol Küçükoğlu’nun sorularını yanıtlayan Çalışma ve İŞKUR Ordu İl Müdürü İsa Kaymak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işsizliği azaltmak ve istihdamı artırmak amacıyla bu yıl 880 bin kişilik aktif işgücü ve istihdam programlarının yanı sıra buna ek olarak ‘Artı İstihdam Programı’nı da eklediğini açıkladı. Kaymak, programla katma değeri yüksek alanlarda öncelik üniversite olmak üzere ilave işe alınacak her mezun için, ilk yıl net asgari ücretin yarısına tekabül eden 702 lira, ikinci yılda ise asgari ücretin yüzde 25’ini devlet karşılayacak.

“ARTI İSTİHDAMDA HEDEF 280 BİN KİŞİ”

2009 yılından itibaren Türkiye genelinde giderek artan işsizlik oranları karşısında sessiz kalmayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimatın ardından harekete geçen Hükümet, bu noktada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını görevlendirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı’nı başlattıklarını açıkladı. Hedefin ise artı istihdamda 280 bin, toplamda ise yılsonuna kadar 900 bin istihdam olduğunu vurguladı.

Çalışma ve İŞKUR Ordu İl Müdürü İsa Kaymak da yaptığı açıklamada, özellikle kadın istihdamına büyük önem verdiklerini belirterek, “Kurslarımızdan da en çok istifade edenler de yine kadınlar. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi. Hükümet’in açıkladığı artı istihdam eylem planını da anlatan Kaymak, “Ağustos ayından bu yana Türkiye’de yükselen bir işsizlik trendi yaşanıyor. Yüzde 9,3’lerden işsizlik oranı bugün yüzde 12,1’lere kadar geldi. Bu oranı düşürebilmek için bir seferberlik başlatıldı. Burada herkes kendi çalışma alanıyla ilgili kendine düşen hangi alanda çalışmaysa, onu seferberlik haline dönüştürdü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız da Konya’da bunun meşalesini yaktı” dedi.

“KİMLER FAYDALANABİLİYOR?”

Çalışma ve İŞKUR Ordu İl Müdürü İsa Kaymak, bu projede esas amacın istihdamı arttırıcı teşvikler olduğunu belirterek, “Artı istihdam ile işgücü çizelgelerinin üzerine işverenler tarafından 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren alınacak olan her kişinin bu destekten yararlanmasını ifade ediyor. Ancak bazı şartlar var, bu şartlara mutlaka uyulması gerekiyor. Bu kapsamda değerlendirilen her işçi için devletin sigorta primlerinden, işsizlik fonu giderlerinden, gelir vergisi, damga vergisi gibi tüm vergileri üstlendiği, toplamda 773 TL’lik bir rakam bu. 1404 TL’lik çıplak asgari ücretin işveren tarafından ödendiği yeni bir sistemin adı” ifadelerini kullandı.

Projede, bünyesinde 5 kişi olan bir işletme 1 Şubat’tan itibaren aldığı, son 3 ayında herhangi bir şekilde bir yerde çalışmamış, sigortaya bildirilmemiş, işsiz olan bir vatandaşı kendi sigortalısı olarak işe alırsa, bu desteği altıncı kişi olarak da aldığında doğrudan doğruya artı istihdamdan istifade edecek. 31 Aralık 2017 tarihine kadar devlet, kendi vergi ve sigorta alacaklarının tümünden vazgeçiyor, bin 404 TL’lik kısmını da işveren kendisi vermiş oluyor.

Editör: TE Bilişim