Türkİş, DİSK ve Hak İş konfederesyonların asgari ücretin belirlemesinde ortak tavır geliştirme konusunda görüş birliğine varıldığına dikkat çeken Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Üç konfederasyonun birlikteliği önemli. İktidar ve işverenler birlikte hareket ederken mağdur edilen işçilerin dağınık olmaları zaten kabul edilemez bir gerçekliktir. İşçi ve emekçiler asgari ücretin belirlenmesinde taleplerini dillendirmesi yetmiyor, bu konuda mücadele de etmeliler. Asgari ücretin ne kadar olacağına da işçi ve emekçiler karar vermelidir.” dedi.

Enflasyonla oynanıyor

Poyraz, “İşçi ve kamu emekçilerinin ücretlerinde iyileştirme zamanı yaklaştığında nedense enflasyon düşük gösteriliyor. Oysa biliyoruz ki enflasyon yüksek. Ayrıca asgari ücret belirlenirken geçmiş yılın kayıpları yanında gelecek yılın enflasyonu da dikkate alınmalı. Yalnızca geçmişi değerlendirmek doğru değil.” diyerek asgari ücretin yanlış ele alındığını söyledi.

Asgari ücretten vergi alınmamalı

Poyraz asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının doğru olacağını belirterek, “En fazla vergiyi işçi ve emekçiler ödüyor. Hem de peşin olarak. Kazanandan alınması gereken vergi, geçimini sağlamakta zorlanan işçi ve emekçilerden alınması kabul edilemez. Bu nedenle belirlenecek asgari ücret vergi dışı kalmalıdır.” dedi.

Asgari ücret herkesi ilgilendiriyor

Asgari ücret belirlemesinin tüm emekçileri yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Poyraz, “Asgari ücretin düşük olması yalnızca işçileri etkilemiyor. Küçük esnafı da yakından etkiliyor. Hele kamu emekçilerini ve emeklileri daha fazla etkiliyor. Yani asgari ücret görüşmelerini “en büyük toplu sözleşme görüşmelerinden biri” olarak değerlendirmek yanlış olmaz. Asgari ücretin, işçilerin geçimini sağlayabildiği bir oranda olması için birlikte tutum geliştirmeliyiz” dedi.    

Editör: TE Bilişim