Tekelci firmanın karanfil sayımı yapıp rekolteyi yüksek söylediğini aktaran Enginyurt, böyle olunca fındık fiyatının aşağıya çekilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

"Devlet Fındığa ne  kadar destek verirse karşığınını alıyor"

Fındığın hem üreticiye hem de devlete kazandırdığını aktaran Enginyurt; "TMO, son yıllardaki en iyi işi fındık üreticisine sahip çıkarak yaptı. Geçen sene 560 milyon dolar civarında ihracat yapılırken, bu yıl ise şuana kadar 980 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Geçen sene 103 bin ton fındık alınırken, bu yıl 153 bin ton fındık ihracı gerçekleşti. Geçen sene 1.6 milyar dolat ihracat gerçekleşmişken, inşallah bu sene 2 milyar dolar ihracat gerçekleşecek. Devlet fındığa ne kadar destek verirse, fazlasıyla karşılığının alındığı bir ürün olduğunu göstermiştir." dedi.

"fındıkta rekolte bilmecesi"

Cemal Enginyurt, karanfil sayımını Tarım Bakanlığı'nın yapması gerektiğini savundu. Enginyurt, şunları kaydetti; "Karanfil sayımı yapıldı. Geçen sene birileri 850 bin ton rekolte var dedi. Biz 700 bin tonu geçmez diye itiraz ettik ve dediğimiz oldu. Tekelci firmalar karanfil sayımlarını kendileri yaparak yüksek rekolte açıklıyorlar. Karanfil sayılımı Şubat ayında Tarım Bakanlığını kendisi yapsın ve rekolteyi de bakanlık açıklasın. Çünkü yeni sezonun fiyatları üzerinde spekülasyon yapılacak. Eğer rekolteyi yüksek söylerlerse, bu sefer fındık fiyatı aşağı çekilecek. Bu da tekelci firmaların işine yarayacak. Bunun önüne geçmek için karanfil sayımını Tarım Bakanlığı yapmalı."

"doğrudan gelir desteği yeterli değil"

170 lira doğrudan gelir desteğinin yeterli olmadığını söyleyen Enginyurt; "Fındık üreticisinin derdi anlatmakla bitmeyecek kadar çok. Tarım aletlerine destek verilmesini istiyoruz. Doğrudan gelir desteği, 10 yıldır 170 liranın üstüne çıkmadı. 170 lira artan mazot fiyatları ve girdileri düşündüğümüzde karşılamamaktadır. Bu yüzden 170 lira olan doğrudan gelir desteğinin artırılmasını talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim