“Fındığınızı hemen satmayın”

2020 Fındık hasat zamanı başladı. Birçok üretici fındığını topladı, harmana getirdi ve kurutup patoza verdi. Ancak uzmanlara göre iş bitmedi. Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy üreticileri fındığın depolanması konusunda uyarılarda hem de tavsiyelerde bulundu. Fındığın iç ve dış piyasada kaliteli tüketimi için dikkat edilmesi gereken şeylerin başında depolanması ve pazara indirilmesi geldiğini belirten Haluk Şensoy, “fındık hasadı başladı ve devam ediyor. Yakın zamanda dünyanın en kaliteli fındığını jüt çuvallarımıza koyup bekleyeceğiz. Hep dedik.  Geçen yıllardan gelen stok baskısı yok ve rekolte çok düşük. Bugünden itibaren kesinlikle TMO’nun açıkladığı 22 liradan fındığımızı satmayacağız deyin. Evet sadece söyleyin ve konuşun. Bu söylem birliği dahi fındık fiyatını çok kısa sürede tavan yaptıracaktır. Sakın duygularınızla hareket etmeyin. Şunu biliyoruz ki fırsat belirleyicilerin eline geçtiğinde Kasım ayında taban fiyat belirlerler. Şunu da unutma. Amacımız sonradan oluşacak olan yüksek fiyatı sezonun başında alabilmektir. Sen tok olabilirsin ama yüzbinlerce mağdur üretici kardeşinin olduğunu da unutma.” Dedi.

“HARMAN SONRASI DİKKAT!”

Fındığın harman sonrası ile ilgili açıklamalarda bulunan Şensoy, “harmanda kuruyan fındıkları iyice soğuduktan sonra, sabah veya akşam serinliğine jüt çuvallara koyarak harmanlama işini bitirin. Fındığınızı aksine naylon çuvallara koyarsanız içindeki fındıklar kızışma yapıp, küflenecektir. Kuruyan kabuklu fındıklarınızı hemen pazara götürmeyin. Kuru ve havalanabilen bir depoda muhafaza edin” dedi. *Haber: Muzaffer ŞENSOY

Editör: TE Bilişim