Enginyurt, üreticiden düşük randıman gibi mazeretlerle alınmayan fındığın tüccara götürüldüğü ve aynı ürünün tüccar tarafından TMO’ya satılabildiğini söyledi. Bu açıklamalar TMO’nun da dikkatini çekti, Genel Müdür İsmail Kemaloğlu da yayına bağlandı. Kemaloğlu, TMO kurumunun titiz bir çalışma yaptığını ancak üreticinin hesaplarını tüccarın kullanmasına izin vermesine karşı bir şey yapamayacaklarını söyledi.

Sonrasında tekrar söz alan Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, TMO ile aralarında gönül dargınlığı olmaması için gayret gösterdiklerini ancak fındık alımında göze çarpan aksaklıkların da tespiti için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

“Üretici Fındığı Satamıyor, Aynı Ürünü Tüccar Başkasının Karnesi İle Satıyor”

Yanında getirdiği fındığı masanın üzerine bırakan Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, kendisine gelen sorunları şu ifadelerle değerlendirdi:

“TMO denilince fındık da en önemli bir ürün olara öne çıkıyor. Bu fındık dediğin üründen geçinen insan sayısı Türkiye’de 8 milyon kişidir. Türkiye, ihracatının 2 buçuk milyar dolarını fındıktan karşılıyor. Fındık gidiyor TMO’ya. TMO diyor ki; seni,n randıman 50’ninn altında, alamam. Adam fındığı indirdikten sonra bir sinirle tekrar yüklüyor ve doğru tüccarın kapısına gidiyor. Tüccar fındığı alıyor ve fındığı getiren üreticinin ürününü  8 buçuktan 9’dan alıyor. TMO da 13 liradan fındık alıyor ya. Tüccar, üreticinin karnesi ile gidiyor fındığı TMO’ya satıyor.Fındığını almayıp geri gönderdiğin adamın fındığını başkasının karnesi ile alıyorsun. Ordu’da TMO 170 bin ton fındık aldı. Dolaysıyla üreticinin bütün fındığını almış olman gerekirdi ve geri kalan fındık tüccarda kalmalıydı. Tüccarda fındık yok! Nereye sattı bu fındığı tüccar?”

“TMO Fındık Fiyatı Açıklamalı”

TMO Genel Müdürüne şunu söylemek istiyorum;

“Sayın genel müdür. TMO’nun piyasada olması çok doğru bir iştir. TMO yıpratılmaması gereken bir kurumdur ve çiftçiye lazımdır. TMO piyasaya girmezse bizim fındığımız 8-9 liraya düşecek. TMO şu anda 12-13 liradan fındık satıyor. Biz de diyoruz ki; 12-13 lira gibi bir fındık fiyatı açıkla. Bunu kim diyecek? TMO diyecek, çünkü alıcı TMO. Dolaysıyla bizim TMO’yu yıpratma gibi bir tavrımız olamaz.

50 randımanın altındaki fındığı nemli vb mazeretlerle geri gönderiyorsan, bu fındık daha sonra geldi mi gelmedi mi takip edilmeli. İnşallah TMO bizi dinler de gerekeni yaparlar.

“Ak Parti Üreticiden Ciddi Oy Aldı”

“Ben seçim çalışmalarımda Sayın Cumhurbaşkanımızdan randevu alıp fındığı konuşacağımızı söyledim. Ak Parti’nin milletvekilleri bu söylemlerimi yerine getiremeyeceğimi söylediler. Hatta esprisini yaptım ve “Eğer Cumhurbaşkanından randevu alamazsam sarayın önünde yatacağımı söyledim.” Niye bunu söyledim? Çünkü fındık üreticisinin memleketi Ordu’dan ciddi bir oran oy aldı Ak Parti.”

TMO Müdürü: “TMO’nun Buna Yapacağı Bir Şey Yok”

Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu da yayına telefonla bağlanarak;

“TMO tüccardan alım yapmıyor. TMO, fındık buğday gibi ürünleri sadece üreticiden alır. TMO işyerine üretici Çiftçi Kayıt Belgesi ile gelir. Para üretici hesabına aktarılır. Tüccar ancak üretici ile anlaşmışsa ve üreticinin hesabını kullanabiliyorsa TMO’nun buna yapacağı bir şey yok. Üretici hesabını tüccara veriyorsa TMO buna ne yapabilir?”  ifadelerini kullandı.

 “Bu Kurum Güzel İşler Yapıyor”

TMO Müdürü, “Söylediğiniz şey Türkiye’de tek tük birkaç TMO işyerinde meydana gelmiş olabilir. Hasat zamanı bütün TMO işyerlerindeki eksperler yer değiştirir. Dedikodu olmasın, sorun olmasın diye bunu yapıyoruz. Sayın vekilim kadar olmasa da ben de fındık bahçelerinde büyümüş biriyim. Bu kurum gece gündüz seferberlik halinde 3 ayda 140 bin tonluk fındık satın aldı. Ve biz bunu çiftçiden satın aldık. 1.4 milyar tl aktardık üretici hesabına. Bu kurum güzel şeyler yapıyor.” açıklamasında bulundu.

Enginyurt: “TMO Üreticinin Kara Gün Dostu Türkiye’nin Gözbebeği”

Cemal Enginyurt ise;  “TMO Türkiye’de çiftçinin kara gün dostu olarak görülüyor. Sizin de duyumlarınız var ama çalıştığınız insanları korumak adına yaşanan bu olayları, bunu kabul etmeyebilirsiniz. Tüccarda 51 randıman gelen fındık TMO’da bazen 44 randıman gelebiliyor. Bu fındık daha sonra bir şekilde satılıyor. Birileri TMO fındık satarsa kendimi yakacağım” derken ben o9 dönem sizin fındık satmanızın doğru olduğunu savunan bir milletvekiliyim. Evet satmalısınız ki; yeni dönemde yine üreticiden fındık alabilesiniz. TMO bu ülkenin gözbebeği. İnşallah en kısa zamanda da fındığa 13 lira fiyat verirsiniz. Gönül kırıklığı da olmasın, sizden istediğimiz yaşanan aksaklıkların incelenmesi. Size çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilişim