Talip KOCAKOÇ / ORDUYENİDÖNEM

21. Dönem Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, bölgenin biricik ürünü olan fındığın sorunlarının çözümü için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı işaret etti. Tv52 Genel Koordinatörü Akın Çiçek’in sorularını yanıtlayan Enginyurt, sezon yaklaşırken acilen bir rapor oluşturulup Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulması gerektiğinin altını çizdi. Eski vekil, “Siyasi kaygı gözetmeksizin herkes elini taşın altına koymalı” dedi.

“Sorunları doğru anlatamıyoruz”

Tv52’den Akın Çiçek ile fındık üzerine fikir alışverişinde bulunan Enginyurt, bölge milletvekillerinin sorunları anlatmada yetersiz kaldığını söyledi. Vekil Enginyurt şunları söyledi:

“Geçen yıldan bu yana sürekli söylüyoruz. Fındık sorunu acilen masaya yatırılmalı. Bu ürün ilimizin olduğu kadar 8 milyon üreticinin temel geçim kaynağı. Fındıktaki sorun çözüme kavuşamazsa Karadeniz’deki göç artarak devam edecek. Çünkü artık maliyetleri bile karşılayamaz duruma gelmiştir fındık. Biz defalarca hükümet milletvekillerini uyarıyoruz. Diyoruz ki; Sayın Cumhurbaşkanımıza bu fındığı doğru anlatamıyorsunuz. Bilse ki muhakkak ilgilenecektir bizim bu ürünümüzle.”

Taban Fiyat ve TMO Alımı

Enginyurt, TMO’nun sürekli piyasada olması ve fındıkta taban fiyat açıklanmasıyla sorunun çözüme kavuşabileceğini işaret etti.

“Bölgemizdeki sorunun çözüm yolunun fındığa taban fiyatı açıklaması yapılmasından geçtiğini görüyoruz. Çayın, buğdayın, üzümün taban fiyatı var ve devlet fındığa da taban fiyat açıklamalı diyoruz.  Ve TMO aracılığı ile piyasadan ciddi bir alım yapmalı. Sadece alacağız diyerek bu sorun çözülmez. Depolar tutulmalı, yetkililer sürekli piyasada olmalı. Şimdiye kadar buna ilişkin net ve kalıcı bir uygulama yok. Sadece 16 Nisan Referandumu döneminde bir alım oldu. Alınan fındık da belli, fiyatı da belli. O dönem 10 lira olan fındık şimdi 8 liraya düştü. Bizim görüşümüz derhal fındığa müdahale edilmesi yönünde.Milletvekilleri fındığa sahip çıkamıyor. Ordu’da medya, STK’lar, muhtarlar, çiftçiler hepimiz bir araya gelmeli ve bir rapor hazırlamalıyız. Bu rapor siyasi kaygı gütmeksizin derhal Sayın Cumhurbaşkanına iletilmeli. Yoksa yeni sezonun çok kötü geçeceğini düşünüyorum. “ diyen Enginyurt,tekelleşmeyi de konu aldı.

Rekolte ve Tekelleşme

Enginyurt: “Fındık bir iki kurumun eline geçti. Eskiden fındık piyasasında çok büyük ihracatçılar vardı. Artık Ordu’da ihracatçı kalmadı. İhracatı yapan iki tane büyük firma. Tekele dönüştü. Peki bunlar fiyatın yükselmesini istemez. Düşük fiyattan alacaklar, yüksek fiyattan satacak para kazanacak. Dolaysıyla bu iş ihracatçının işine geliyor. Bilinçli bir şekilde spekülasyon yapılıyor. Fındık çok var deniliyor evet var fındık iyi. Ama fındığın iyi olması niye aleyhimize olsun. İyi olduğunda çiftçi iyi satsın zenginlik olsun. esnaf perişan, çiftçi perişan. İhracatçının yüksek rekolte işine geliyor. Böylece fındığın fiyatı aşağı çekilecek.” şeklinde konuştu.

“Çözümün Yolu Cumhurbaşkanı Erdoğan”

21 Dönem Milletvekili Cemal Enginyurt, sorunların çözümü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı işaret etti:

“Bu konuyu çözecek olan Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Derhal Karadeniz’deki sivil toplum örgütleri bir araya gelmeli. Bunun bir siyasi kaygısı olmamalı. Hazırlanan raporlar Tayyip Bey’e sunulup mesele kendisine doğru şekilde anlatılmalıdır. Bunun başka bir yolu yok.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim