Fındıkta Beklenen Randıman Oluşmadı

Talip KOCAKOÇ/YENİDÖNEM

Bu sezon yağışlı seyreden hava koşulları Ordulu fındık üreticisinde yüksek randıman beklentisi oluşturmuştu. Ancak geçtiğimiz sezona oran ile bu yıl randıman daha düşük gibi görülüyor. Yağışlı havanın ardından esen sıcak rüzgarlar fındığın kalitesini de etkiledi. Öte yandan hava koşulları ve fındığın olgunlaşması hasat sezonunu Eylül Ayı’na taşıdı.

Konuya ilişkin gazetecilere açıklama yapan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, randıman beklentisinin karşılanmadığına değindi ve üreticinin de bilinçlenerek fındığı yerden toplamaya başladığını ifade etti.  Akarsu, sezona ilişkin şu değerlendirmeyi paylaştı:

“Randıman Beklenen Değerde Oluşmadı”

“Son zamanlarda fındık zaten birçok doğal afetten geçti. En son olarak da ters yel olarak adlandırılan sam yeli etkili oldu. Bu da fındığı adeta yaktı. Özellikle sahil bölgelerimizde ve toprağı derin olmayan say kesimlerde fındık randımanı oldukça düştü.”

“Üretici Bilinçlendi”

Akarsu, açıklamalarında; “Ağustos ayı sonu itibariyle fındık sezonu bitiyordu ancak bu sene yağışlı giden hava hasat süresini Eylül ayına kadar uzatmış oldu. Öte yandan şu da var ki; üretici bilinçlenmiş oldu bu vesileyle. Fındığı daldan toplamak yerine yerden toplamayı tercih eden bir üretici var artık. Bu da fındığın kalitesini, verimini artıracaktır kanaatindeyim.    

Editör: TE Bilişim