ORDU - 30 yaşındaki Ordulu Serpil Külünk, aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla, Genç Çiftçi Projesi'ne başvurdu. Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından başvurusu kısa sürede onaylanan Külünk, 30 bin liralık hibeyi hak kazandı.

Proje kapsamında ikamet ettiği Altınordu ilçesi Işıklı Mahallesi'ndeki evinin önüne 40 kovan arı getirilen Külünk, proje sayesinde hem arı fobisini yenmeyi başardı, hem de aile bütçesine katkı sunmaya başladı. Külünk, yaptığı açıklamada, İstanbul'da doğup büyüdüğünü ve Ordu'ya gelin olarak geldiğini söyledi. Kendisinin ev hanımı olduğunu, eşinin ise çiftçilikle uğraştığını belirten Serpil Külünk, proje sayesinde Ordu'da iş sahibi olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

"AİLE BÜTÇEME KATKI SUNMAKTAN MUTLUYUM"

Bakanlık tarafından Genç Çiftçi Projesi yürütüldüğünü duyduğunu anlatan Külünk, geç kalmadan projeye başvuruda bulunduğunu söyledi. Külünk, "Tamamen ev ekonomisine katkı sunmak amacıyla bu projeye başvurmuştum. Çok şükür bugün artık iş sahibiyim. Gelin geldiğim köyde arı yetiştiriyorum ve aile bütçeme katkı sunmaktan dolayı çok mutluyum." dedi. Arıcılığın normal şartlarda erkek işi olduğunu ancak kadınların da yapabileceğini göstermek için bal üretimine başladığını dile getiren Külünk, "Ben küçüklükten bu yana arılardan çok korkardım. Ama böyle bir projeye ihtiyacımız olduğu için eşimin de desteğiyle başvurduk. Yüzlerce başvurunun içinden benim adımın çıkması beni çok sevindirdi. Bugün 'İyi ki başvurmuşum' diyorum. Çünkü bu proje sayesinde hem arı fobimi yendim hem de aile bütçeme destek sağlıyorum." diye konuştu. Arıcılığın püf noktalarını öğrenmek için işin başında olduğunu, ancak eksiklerini katıldığı kurs sayesinde gidermeye çalıştığını belirten Külünk, eskiden köy şartlarında gündeliğe giderek geçimlerini sağladıklarını, şimdi ise artık iş sahibi olduğunu kaydetti. Hedefleri olduğunu anlatan Külünk, "Proje sayesinde 40 kovanda yıllık 1 ton bal üretmeyi hedefliyoruz. Allah devletimizden razı olsun. Bu proje ailemizin yüzünü güldürdü." şeklinde konuştu. 

Külünk, günlük bakımlarını yaptığı 40 kovan arısını zaman içerisinde çoğaltmayı planladığını aktardı. Şimdilik köyde arıların bakımını yaptığını ifade eden Külünk, bir kaç yıl sonra bu arıları yaylalara da götürmeye başlayacaklarını kaydetti.

"KADIN ARICILARIMIZIN ARTMASINI ÜMİT EDİYORUZ"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu'nun bal üretiminde lider olduğunu belirterek, projeye başvuru yapan kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yapıldığını söyledi. Arıcılığın Ordu'nun ekonomisine katma değer sağladığını ve bunun için arıcılığı her zaman önemsediklerini vurgulayan Yılmaz, "Artık arıcılığa da bayan elinin değmesi bizleri son derece memnun etti. Serpil Hanım da bunlardan birisi. Kendisi ev hanımıyken böyle bir projeye başvurmak suretiyle iş sahibi oldu. Şu anda 40 adet arı kovanı mevcut. İnşallah kendisi bu kovanların sayısını daha da artırmak suretiyle belki de büyük bir işletmenin sahibi olacak." dedi. 

Yılmaz, proje sayesinde kadın arıcılarının sayısının artacağından şüphesinin olmadığını, arıcılığa kadın elinin değmesiyle daha kaliteli balların üretileceğine inandığını dile getirdi. 

Editör: TE Bilişim