Pandemi sürecinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar finansal güvenceyi vatandaş için daha da önemli hale getirdi. Kredi karşılaştırma platformu Hesapkurdu.com'un Nisan ayında açıkladığı verilere göre 2020’nin son ve 2021’in ilk çeyreğindeki bireysel kredi başvuruları karşılaştırdığında tüm bireysel kredi türlerine başvurular artmış, ilk sırada yüzde18,7 ile ihtiyaç kredileri gelmişti. 29 Nisan - 17 Mayıs tarihleri arasındaki tam kapanma sürecinde ise tablonun seyri değişti. Tam kapanma dönemini Mayıs ayının ilk 10 günü ile karşılaştıran Hesapkurdu.com, ihtiyaç kredisi başvurularında yüzde30, taşıt kredisi başvurularında yüzde13 ve konut kredisi başvurularında yüzde4’lük düşüş yaşandığını açıkladı. Bu oran kredi kartı başvurularına ise yüzde28 olarak yansıdı.

“Vatandaş tüm olasılıkları göz önünde bulundurmayı öğreniyor”

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Hesapkurdu.com Genel Müdürü Ömer Paksoy, “2021 yılının ilk çeyreğindeki bireysel kredi başvurularına bakıldığında konut kredisi başvurularında yüzde2 gibi ufak bir artış görülürken, ihtiyaç kredilerinde yüzde19, taşıt kredisi başvurularında ise yüzde7’lik bir artış söz konusuydu. Mayıs ayında ise tam kapanmayla birlikte tüm bireysel kredi ürünleri için yapılan başvurularda önemli bir düşüş yaşandığı görülüyor.” dedi.

Kademeli normalleşme bireysel kredilere olan talebi artıracak

Kademeli normalleşmenin ikinci basamağı için gözlerin çevrildiği Haziran ayından itibaren, özellikle ihtiyaç kredisi başvurularında yeniden bir artış beklediklerine de değinen Ömer Paksoy, “Kademeli normalleşme, hem bireylerin hem de işletmeleri uzun süredir tam kapasiteyle çalışamayan pek çok müteşebbisin morallerini düzeltmek için umut vaat ediyor. Dolayısıyla yarım kalan harcama, tatil ve yatırım gibi planların yeniden gündeme gelmesi olası. Bu durumun tüm bireysel kredi ürünlerine olan talebi artıracağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı. *Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim