Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi Başkanı Tarık Sayın, 19 Eylül Gazeteciler Derneği’ni ziyaret ederek sendikalaşma ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

“Hak-İş entrikalara başvuruyor”

Türk-İş olarak her zaman işçilerin yanında olduklarını aktaran Sayın; “Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı olan ve bir ay önce belediyelerde taşerondan kadroya geçen arkadaşların asıl iş koluna geçişinde sıkıntı olmadı. Ancak hastanelerde ve kamu kurumlarında asıl iş koluna geçişlerinde Hak-İş, 180 bine yakın işçi kaybı yaşanacağından dolayı burada müdahale yapma gereği duydu ve yasada bir değişiklik talebinde bulundu. Bu durum işçi arkadaşlarımıza ve çalışanlarımıza zarar verir. Buradaki mantık; böl, parçala ve yönettir. Taşeron yasası 2017 yılında çıktığında bu yasanın işçi sınıfına pek bir yararının olmadığını belirtmiştik. Bu yasa çıktı ve arkadaşlar yüzdelik dilimi kaybetti. 3 yıldır yüzde 6 zam ile çalışıyorlar. Türk İş’e göre kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Hiçbir şekilde kıdem tazminatımızla oynatmayız. Ama Hak-İş bunu masada tartışabiliriz dedi. Kıdem tazminatına dokunulmasına 81 ilde karşıyız. Hak-İş, bu anlamda büyük bir üye kaybına uğrayacaktır. O yüzden bu tür entrikalara başvuruyorlar.” dedi.

Sayın; Ordu’da perakende sektöründe örgütlenme yaptıklarını ancak bazı sıkıntılarla karşılaştıklarını belirterek, yetkiyi almaya az kaldığını, bu süreçte işten çıkarma olması durumunda mağaza önünde eyleme geçeceklerini söyledi.

 “Perakende sektöründe sendikalaşıyoruz”

‘Ordu bölgesinde perakende sektöründe yapmış olduğumuz örgütleme çalışmalarında zaman zaman sıkıntılarla karşılaşıyoruz’ diyen Sayın, şunları kaydetti; “Burada yaklaşık 2 aydır perakende sektörlerinden birinde örgütlenme yapıyoruz. Örgütlenmede yüzde 25’lere geldik. Yüzde 40+1’de yetkiyi alacak konuma geleceğiz. Bu örgütlenme çalışmasını yaparken, firma yetkilileri bize bir ihtar yazısı gönderiyor. Bu örgütlenmeyi yaparken firmanın zarar gördüğüyle ilgili bir yazı yolluyorlar. Bizde o yazıya istinaden firmaya bir yazı gönderdik. Gönderdiğimiz yazıda; Anayasanın 51. maddesinde yer aldığı gibi sendikal örgütlenme neyi gerektiriyorsa, biz bu şekilde bir örgütlenmeyi burada yaptığımızı, firmayı zarara sokacak bir herhangi bir söylemimizin olmadığını ve olamayacağı noktasında örgütlenme çalışması yürüttüğümüzü belirttik.”

Sayın, “Örgütlenme sürecinde herhangi bir işçi arkadaşımızın kılına zarar gelirse, herhangi bir kişinin dahi işten çıkarılması durumunda tüm mağazaların önünde eylem kararı aldık.” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim