Fiyatlara Tepki Olarak Fındık Yaktılar

Talip KOCAKOÇ/YeniDönem

Milliyetçi Hareket Partisi Ordu İl Başkanlığı düşük fiyatlara tepki olarak fındık yakma eyleminde bulundu. Altınordu Süleyman Felek Caddesi üzerinde bir araya gelen MHP’liler fındığı ateşe verdiler. Burada açıklama yapan 21. Dönem Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, “Milletimizin kendi fındığına sahip çıkamadığını gördük, fındık yakarak rekolteyi düşüreceğiz ki inşallah fiyatlar yükselir.” dedi. Enginyurt, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın  “Düşük fiyat rekolte yüksekliğinden” sözlerini eleştirdi. 

“Üretici Adına Buradayız”

Burada MHP grubu adına açıklama yapan Enginyurt, üreticinin artık fındığa sahip çıkma gücü kalmadığını söyledi. Enginyurt, üreticinin sesi olmak için toplandıklarını ancak üreticileri yanlarında göremediklerinin altını çizdi.

Cadde üzerinde konuşan eski milletvekili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Fındık sahipsiz, fındık üreticisi hakkını hukukunu arayamaz hale geldi. Biz böyle olduğuna inanıyor ve fındık üreticisi adına görüşlerimizi ifade ediyoruz. Görüyoruz ki; “Bize fındık ne oldu?” diye soranlar bugün MHP basın toplantısına halkımızın katılmasını talep etmemize rağmen bu toplantıya  katılmamışlardır. Bu gösteriyor ki; aslında fındıktan dert yananlar, dertli değiller. Herkes halinden memnun. Ve biz bu toplantıyı yaparken muhtemeldir ki; özellikle Ak Parti’ye oy verenler şunu diyor: “Mhp’liler fındığı siyaset yaptılar, Mhp’liler fındık üzerinden oy almaya çalışıyorlar. Şunu bilmelerini isterim bütün toplumun. Şuan burada olan arkadaşlarımızın ben de dahil bir gram fındığımız yok. Yani fındıktan bir faydamız yok. “

“Millet Kendi Fındığına Sahip Çıkmıyor”

Fındığa sahip çıkılmadığını yineleyen Enginyurt, üreticinin borç batağında olduğunu ancak kendi fındığına da sahip çıkmadığını ifade etti.

“Biz siyaseti toplum için yapıyoruz” diyen Enginyurt, “Biz istiyoruz ki Ordu insanının yüzü gülsün, esnaf iflas etmesin, ticaret gelişsin, düğünler borçla yapılmasın. Biz istiyoruz ki icralık esnaf sayısı düşsün, fındık üreticisinin de yüzü gülsün. Biz fındığa sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ama dedim ya; “Millet kendi fındığına sahip çıkmıyor.” diyen Enginyurt, tarım bakanına yönelik eleştirilerde bulundu.

“Fındığı Dinlemeyen Tarım Bakanı Var”

Doktordan tarım bakanı yaptılar. Bakan diyor ki; “Fındık fiyatı, yüksek rekolteden dolayı düşüyor.”  Üretici ve yetkililer fındık fiyatlarının revize edilmesini istiyor. Tarım Bakanı “Acele etmeyin, telaşa gerek yok, sabırlı olun.” diyor. Görüyoruz ki Ordulu iyi sabrediyor, sabırlı davranıyor. Dolaysıyla fındığın halinden anlamayan, fındığı dinlemeyen bir bakan var.”

“Rekolteyi Düşürmek İçin Fındık Yakıyoruz, Fiyat Artar İnşallah”

Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba’nın düşük fiyatlara yüksek rekoltenin sebep olduğunu söylemesine yönelik tepkilerini dile getiren MHP grubu, yere döktükleri fındığı alevlere teslim ettiler.

Konuya ilişkin açıklama yapan Enginyurt, şöyle konuştu:

“Biz MHP olarak bugün rekolteyi düşürmek üzere fındığı yakıyoruz. Rekolte düşsün ki fiyatlar yükselir umudumuz var. Sayın Tarım Bakanı, sen fındıktan anlamazsın, sen doktorluktan anlarsın. Dedin ya rekolte yüksek fiyat ondan düşüyor. Öyleyse biz de fındığı yakıyoruz. Yakalım, rekolte düşsün ve inşallah fiyatlar yükselecek.”

Açıklamaların ardından MHP grubu, yanlarında getirdikleri bir çuval fındığı sokak ortasında ateşe verdiler. Benzin dökerek yaktıkları fındık Ordulu üreticinin gözü önünde alevlere teslim oldu. MHP İl Başkanı Köksal Yılmaz’ın yaktığı ateşin ardından gruptan “Hükümet uyuma, duy sesimizi” sloganları yükseldi.  Grup tepki eyleminin ardından olaysız ayrıldı.

Editör: TE Bilişim