Ordu’da tarım alanlarının etkili kullanılması ve üreticilerin farklı ürünlerle elde ettiği geliri artırmak için çalışmalar yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi, salep üretimi için çalışma başlattı. İlk etapta Altınordu ve Perşembe ilçesinde başlatılan deneme dikimi kapsamında üreticilere 25 bin salep fidesi dağıtımı gerçekleştirildi.

25 BİN SALEP FİDESİ DİKİLDİ

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce üreticilerin tarımdan daha fazla gelir elde etmesi ve tarımsal çeşitlilik sağlanması için, kaz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, damızlık bafra koyunu projesi, örtü altı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projeleri hayata geçirilmişti. Bunlara bir yenisini daha ekleyen Ordu Büyükşehir Belediyesi iklim şartlarına uygun olan salep üretimi için çalışmalara başladı. İlk etapta Altınordu ve Perşembe ilçelerinde üreticiler dağıtımı yapılan 25 bin salep fidelerinin dikimi gerçekleştirildi.

“EKONOMİK DEĞERİ OLDUKÇA YÜKSEK”

Salep bitkisinin ekonomik değerinin oldukça yüksek bir ürün olduğunu ifade eden Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet Ultav “ Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal farkındalığımıza devam ediyoruz. Daha önce birçok proje ile üreticilerimize ekonomik ek girdiler sağladık. Buna bir yenisini daha ekliyoruz. Bu kapsamda Altınordu ve Perşembe ilçelerimizde belirlediğimiz üreticilerimizle 25 bin salep fidesinin dikimini gerçekleştirdik. Ekonomik değeri oldukça yüksek olan bu ürün için ekiplerimiz tarafından diğer ilçelerimizde de fizibilite çalışması yapılıyor. Salep bitkilerinin nisan, mayıs ayları aralığında çiçeklenme dönemi başladığı an sök dik yöntemi ile hasat işlemine geçilecektir. Sökülen saleplerin yan yumruları alınacak, ana yumrulu salep bitkisi tekrar yerine dikilecektir. Sökülen yumrularda fideleme için kullanılacak olanlar birkaç gün içinde dikilecek, tohumluk için ayrılacak olan yumrular depolanacak, satış için ayrılacaklar da yumru şeklinde ya da kurutulup öğütüldükten sonra toz olarak satışa sunulabilecektir. 2018 piyasa verilerine göre salep yumrusu kilogram satış fiyatı 80-100 TL, toz salep kilogram satış fiyatı 800-1.000 TL civarındadır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in üreticilerimize olan desteği diğer projelerle devam edecek” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim