Emekli maaşlarına yapılması beklenen zamların yapılmaması, kamuoyunda ve emekliler arasında soru işaretlerine sebep olmuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konuda kamuoyuna açıklama yaparak, zammın neden yapılmadığına dair önemli bilgiler verdi.

"BUNA İZİN VEREMEZDİK"

Konuyla ilgili çok sayıda sorunun muhatabı olan Şimşek, "Bunu yapmak için Türkiye'nin yurtdışından yüzde 50'den fazla faizle borçlanması gerekecekti. Böyle yaparsak gelecek nesilleri ipotek altına alacaktık. Buna izin veremezdik" diyerek emeklilere neden zam yapılmadığını özetledi.

Türkiye'de emekli maaşlarının ortalama 10 bin lira olduğu bir dönemde, emeklilerin 5 ila 7 bin lira arasında bir zam beklentisi içinde olması, hükümetin temmuz ayını işaret etmesiyle umutları artırmıştı. Ancak, bu beklentilerin gerçekleşmemesi, hükümetin mali politikaları ve ekonomik önceliklerini tekrar gündeme getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimden önce katıldığı bir mitingde emekli maaşlarıyla ilgili "Emekli maaşlarına şu kadar zam yapacağız diyen muhalefetin nasıl boş konuştuğunu örneklerle anlattım. Sözü edilen artışları, ülkenin tüm yatırımlarını durdursak, eğitim veya sağlık harcamalarının tamamını buraya aktarsak, kamu görevlilerine maaş vermesek bile karşılayamıyoruz. Bu demek değil ki çalışanlarımızı ve emeklilerimizi hayat pahalılığının pençesine terk edeceğiz. Tam tersine enflasyonu yenerek, büyümeyi sürdürerek, milli gelirimizi artırarak, devletimizi güçlendirerek her meselemizi çözdüğümüz gibi çalışanlarımızın ve emeklilerimizin gelirlerini de artıracağız" demişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mart ayı enflasyon verileriyle birlikte, memur ve emeklilerinin zam oranını belirlemede etkili 3 aylık enflasyon farkı da belli oldu. SGK ve Bağ-Kur emeklileri için ocak ayında yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53 ve mart ayı için 3,16 enflasyon farkı belli oldu. Böylece 3 aylık enflasyon farkı yüzde 15,06 olarak belirlendi.

Editör: Ahmet Yıldız