Büyükşehirlerin en önemli sorunu olan ve pandemi ile birlikte insanların şahsi araçlarına yönelmesiyle daha da artan trafik, stresin dışında gürültüye bağlı olarak işitme rahatsızlıklarına da yol açabiliyor.

Özellikle büyükşehirlerde adeta günlük yaşamın bir parçası olan trafik yoğunluğu, insanlarda stres gibi psikolojik etkilerin yanı sıra, fiziksel rahatsızlıklara da sebep olabiliyor. Metropol şehirlerde trafik sorununun hiç bitmediğini kovid-19 salgınıyla birlikte insanların şahsi araçlarına yönelmesiyle trafiğin ve trafikte geçirilen sürenin daha da arttığına işaret eden ederek, trafiğin sadece stres değil, kulak ve işitme rahatsızlıklarının da sebebi olduğunu söyledi. Başkurt, vatandaşların ve belediyelerin bu konuda önlem alması gerekir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 8 saat boyunca 85 desibel ve üzerinde bir sese maruz kalmanın da iç kulakta bulunan tüy hücrelerinde harabiyete sebep olabilir.

Yüksek sese maruz kalmanın işitme kaybına sebep olacağının pek çok kişi tarafından bilinmez. Bilinçli olan toplum kesiminde dahi alınacak önlemler konusunda bilgi eksikliği mevcut olduğunu ifade etti. İşitme kaybının nadir durumlarda aniden ortaya çıkmakla beraber, çoğunlukla zaman içerisinde yavaş yavaş ilerler.

Bu yüzden bireyler, işitme kaybını fark etmekte geç kalıyorlar ve hatta işitme kaybı kişinin çevresindekiler tarafından fark ediliyor. Şehir halkının trafikte geçirdiği süreyi de düşünecek olursak stres ve işitme kaybı kaçınılmaz olmaktadır. Trafiğin yaratmış olduğu stresten kurtulmak isterken bilinçsizce açılan müzik seviyesi, korna sesleri geçici veya kalıcı eşik kaymasına yani gürültüye bağlı işitme kaybına sebep olabilmektedir.

Kulak çınlamasına da neden oluyor

Gürültüye bağlı işitme kayıpları yüksek frekanslarda işitme kaybına sebep oluyor. Gürültüye bağlı işitme kaybı ve zamanla işitme kaybına eşlik eden bir kulak çınlaması oluşursa psikolojik olarak da olumsuz etkilere yol açar ve kişinin yaşam kalitesi düşer.

Karayollarında ses yalıtımları yapılmalı

Trafiğin yaratmış olduğu stresten kurtulmak isterken bilinçsizce açılan müzik seviyesi, korna sesleri geçici veya kalıcı eşik kaymasına yani gürültüye bağlı işitme kaybını tetikliyor. Karayollarında ses yalıtımları yapılarak, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde bitki çalışması, şehir planlaması ve gürültü tıkaçları kullanılarak gürültüye bağlı oluşabilecek stres ve işitme kaybı riski önlenebilir.