Bu sezon Fındık alım politikasıyla TMO, üreticinin de tacirin de beğenisini kazanmıştır. Zamanın da açıklanan fiyatlar piyasanın doğru yönlenmesini sağlamış ve yükselen bir trendde de hem ihracat hem de iç piyasalar birçok olumsuzluktan etkilenmeyerek fındık ticareti doğru ve istikrarlı şekillenmiştir.

          Ancak, Toprak Mahsulleri Ofisinin; 31 Aralık 2019 tarihinde mubayaa dönemini kapatıp alımlarını sonlandırmasına müteakip TMO’nun ne kadar Fındık mubayaa ettiği sır gibi saklanmakta, Bunun yanında 20 bin ton levant kalite,1000 ton Giresun kalite Fındık satışı için 2 Mart itibariyle talep toplayan TMO’nun ne kadar Fındık sattığı da sır gibi saklanmaktadır.

          Oysa fındıkla ilgili herkes bilir ki Fındık piyasaları belirsizlikten olumsuz etkilenir. Fiyatlar ve alıcılar üzerinde baskı oluşturur. Ekonominin en bilinen kuralıdır. Belirsizlikler hep olumsuzluk oluşturur. Kamuoyunun bu bilgilere sahip olmak hakkıdır. Üreticiler, sanayiciler, ihracatçıların serbest piyasa koşullarında rekabet oluşturabilmeleri için bu tür bilgilerin gizlenmemesi gerekir diye düşünüyoruz. Öyle ki haftalık ihracat rakamları, borsalardan aylar itibariyle işlem gören kabuklu fındık miktarları ve bunların tahmini rekolte mukayeselerini gösterir tüm istatistikler sektörle ve tüm kamuoyu ile paylaşılmakta şeffaf bir fındık ticaretinin şekillenmesi adına çaba oluşturulmaktadır.

         Bu çerçevede piyasanın beklentisi olan bilgilerin açıklık ve şeffaflık ilkeleri ile sektörün olumlu şekillenebilmesi adına ortaya konulmasının olumlu olacağını müşahede ediyor, saygılarımızı sunuyoruz.