Çiftçi kayıt sisteminde alan bazlı mazot, gübre destekleri 2 Ocak 2024 Salı günü son bulacağını hatırlatan Ordu Perşembe Ziraat Odası Başkanı Başkan Soydan, üreticileri hem SMS hem de muhtarlar aracılığıyla bilgilendirdiklerini söyledi.

arslan soydan
Desteğin Arttırılmasını Her Dönem Talep Ediyoruz
Destekten yararlanabilmek adına üreticilerin bu tarihe dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Soydan, “Üreticilerimiz desteklenmeden yararlanabilmek için bu tarihi geçirmemeye dikkat etsinler, aksi takdirde yararlanamayacaklardır. Bizler de hiçbir üreticimizin destek dışında kalmasını istemiyoruz. Bilindiği üzere dönümde 170 TL, mazot ve gübre ile beraber toplamda 277 TL ödeme yapılacak. Tabi biz alan bazlı desteğin arttırılmasını her dönem talep ediyoruz. Bunun için üreticilerimiz bu tarihi geçirmesinler. Şuan da yoğunluk var, yaptıramayanlar da odalarımızda işlemlerini yaptırıyorlar.” dedi.

fındık zirai don kış mevsimi
Süre Dolmadan Yapılmalı!
Dolu, don, fırtına ve heyelan gibi doğa olaylarında üreticilerin hasar oranlarının karşılanması adına büyük önem taşıyan tarım sigortası hakkında açıklamada bulunan Başkan Soydan, “Artık bölgemizde değişen iklim süreciyle birlikte farklı iklimler yaşayabiliyoruz. Özellikle bugünlerde bile havalar yaz sıcaklığında. Bahar aylarında da soğuk, don, fırtına gibi olaylarla karşı karşıya kalabiliriz. Temennimiz yaşanmaması yönünde ve inşallah da yaşanmaz. Bizler ürünümüzü güvence altına almak için muhakkak tarım sigortalarını yaptırmamız gerekiyor. Bununla ilgili de süreç başladı. 3 Mart 2024 fındıkta süreç dolarken, 21 Şubat 2024’de de kivi için süreç doluyor. Üreticilerimiz ilgili acentelere giderek tarım sigortalarını yaptırabilirler.” açıklamasında bulundu.

fındık kahverengi kokarca
Kahverengi Kokarca Tarım Sigortasına Dahil Mi?
Kahverengi kokarcanın tarım sigortasında mevcut durumda yer almadığını belirten Arslan Soydan, “Şuanda mevzuatta kokarca zararlısı diye bir durum yok tarım sigortalarında. Ama bizlere gelen böyle bir talep var. Belki önümüzdeki süreçlerde bu zararlının nasıl bir süreci kapsayacağını görmekle beraber, muhakkak tarım sigortalarında bunu değerlendirmeye almaları ve bununla ilgili de gerekli çalışmaların yapılması önemli. Bölgemizde uzun süreli bir zarar boyutu durumu ortaya çıkarsa, tarım sigortalarının olması üreticilerimiz açısından faydalı olacaktır. Bununla ilgili altyapı çalışmasının yapılması gereklidir.” diye konuştu.

Haber: Yeşim Durkut

Editör: Berrin KESKİN