Geçtiğimiz Perşembe, bu Eylül’ün 5 perşembesinin ortancasıydı. O gün şehrimiz EYLÜL GAZELİ, ORTANCA GÜZELİ diyebileceğimiz müstesnâ bir gün yaşadı. Ordu Şûbesi’ni yürüttüğümüz TDED’in kurucu genel başkanı buradaydı.

GÜZEL ŞEHİR, ÖZEL GÜN, ÖZGE MİSÂFİR…

Ekrem ERDEM,1948 Sivas doğumlu. Sivas Erkek Öğretmen Okulu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu. 1966-1973 yılları arasında öğretmen olarak görev yaptı. Ayrıca Başbakanlık Arşiv Genel Müdürlüğünde çalıştı. Birçok sivil toplum örgütünün kurullarında ve yönetiminde görev üstlendi. 20.22. ve 24. Dönemde Ak Parti'den İstanbul Milletvekili seçildi. Evli ve 5 çocuk babası olan Erdem’in, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Kurucu Genel Başkanlığı görevi hâlen devam etmektedir.

O gün, Suşehri’nden bizi aradıklarından yaklaşık 3 saat sonra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Dr. Mehmet Hilmi GÜLER Bey’in makâmında bir aradaydık. Yanlarında Suşehri Belediye Başkanımız Sn. Fazlı YÜKSEL bey de var. Eşleriyle birlikte 4 kişi ve bizler olarak belediyedeyiz. Sohbet, muhabbet, ikramlar derken zaman su gibi akıyor.

ENSAR KİTAP-KAHVE’DE TOPLANTI

Vakfın Boztepe Salonu’na geçtik. Burada genel başkanımız TDED Ordu Şûbe Yönetim Kurulumuzla bir toplantı yaptı. Listeyi önüne alarak mevcutlarla tek tek tanıştı, gelmeyenler noktasında da sorgulayıcı olup bu isimleri bize tekrar arattı. Gelemeyecek olanların mazeretlerini sordu. Toplantılara katılmayanlarla ilgili duyarsızlık gösterilmemesi, devam edenlerle değiştirilip öyle yola gidilmesi gerektiğini belirtti.

Diğer yandan, şûbe olarak güzel bir mekânımızın olması gerektiğini hatırlattı. Bunun için yer arayacağız, yetkililerle irtibat kurarak güzel bir merkez oluşturacağız. Ben de gerekeni yapacağım; bugün Boztepe’de hâzirûna durumu arz edeceğim. Siz de tâkipçisi olacak, Ordu’ya güzel bir mekân kazandıracağız inşâllâh.

BOZTEPE’DE “DOĞA” PROGRAMI

Daha sonra, Boztepe’ye çıkıldı. Doğa restorandayız. Burada Milletvekilimiz Dr. Şenel YEDİYILDIZ, Ak Parti İl Başkanımız Hâlit TOMAKİN, OBB Danışmanı şâir-yazar Burhan SAKALLI, OBB İnsan Kaynakları ve Eğitim Dâire Başkanı Sait İNAN Beyler, İl Kültür Müdürü Uğur TOPARLAK, Altınordu Millî Eğitim Müdürü Onur BEKYÜREK, ayrıca Ordu’nun yazar, şair ve kültür insanları yanında kimi sivil iş adamı, yönetici, bürokrat ve STK’lardan yetkililer de var.

TDED Ordu Şûbesi olarak düzenlenen ve OBB’nin ev sâhipliğinde gerçekleşen programda konuşan Başkan Dr. Mehmet Hilmi GÜLER, üstadımız, büyüğümüz, ağabeyimiz Ekrem ERDEM’i ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Kendisiyle çok ortak hâtıralarımız var. 90’lı yılların başlarında bu yana gerek İstanbul’da, gerek Ankara’da, dâvâmızla ilgili tüm süreçlerde berâberdik. Allâh’ın izniyle çok ilklere imza attık. Kendileri anlatacaktır; teşekkür ediyor, toplantımızın hayırlara vesîle olmasını diliyorum dedi.

Bu iki zirve ismin ortak ve kadim 3.sü diyebileceğimiz vekilimiz Dr. Şenel YEDİYILDIZ da Başkanımıza hoş geldin, sefâlar getirdin, şeref verdin dedikten sonra eski günlerinin özlem ve tadını ihsasla berâber sözü uzatmadan sahibine bırakmayı tercih etti.

SİZ OLMASANIZ NE ANLAMI VAR?!

Başkanımız Ekrem Erdem; öncelikle OBB olmak üzere, böyle güzel bir ortamda, böyle güzel bir programın yapılmasında emeği geçenlere, vesîle olanlara, özellikle de katılımcılara teşekkür etti. Çünkü dedi, siz olmasanız bizim burada bulunmamızın hiçbir anlamı yok.

Daha sonra derneğin kuruluş amaç ve safhalarını, mecliste yapılan dil merkezli kanun teklifi ve kabulü süreçlerini anlattı. Dernek olarak yapılan belli-başlı çalışma ve icraatlara değindi. Her ay yayınlanan DİL ve EDEBİYAT’tan söz etti. Olağan HİKÂYE ve ŞİİR Dergileri ile hakemli Akademik dergiyi tanıttı. Bir de ÇOCUK DERGİSİ çalışmalarının bulunduğunu müjdeledi.

YER-YURT, MEKÂN, İMKÂN…

Bunları neden yapıyoruz? Çünkü dil de edebiyât ta çok önemli. İnsanın değeri dili kadardır. İnsan kıyafetiyle karşılanır, diliyle uğurlanır. Dini bile dil ile öğreniyoruz. Dil yetersizse dîni de tam mânâsıyla anlayamazsınız. İşte, TDED olarak yaptığımız bütün gayretler, çalışmalar bunun için.

2008’de kurduğumuz derneğimizin Genel Merkezi Eyüp Sultan’da. Ordu’da da bir şubemiz var. Yeni bir yönetim oluşturmuşlar. Heyecanlılar. Eskiyi unutturmak, bir şeyler yapmak istiyorlar. Ama bu, bir merkez olmadan olmaz. Bunu temin gerekli. Burada bulunuşumuzun sebebi biraz da bu. Bu arkadaşlarımıza destek olalım. Yer bulalım; amaçlarını gerçekleştirecekleri mekân ve imkânı sağlayalım inşâllâh.

Daha sonra söz alan OBB Başkanı Dr. M. Hilmi GÜLER, biz araştıralım, onlar da araştırsın, bir yer bulunduğu takdirde yardımcı olacağımızdan şüphe edilmesin, bu bizim için bir görevdir diye karşılık verdi.

Milletvekilimiz ve diğer yönetici ve yetkililer de başkanın sözlerini onaylayıp kendilerinin de katkı vereceklerini belirttiler.

“GENÇLİĞİN GÖNLÜNDE DİL, EDEBİYÂT ve KÜLTÜR”

Boztepe’den sonra sıra, konu başlığı; “GENÇLİĞİN GÖNLÜNDE DİL, EDEBİYÂT ve KÜLTÜR” olan programa geldi.. Güzel bir başlık. Bunun içine neler sığmaz ki! Son 50, özellikle 20-30 yılın siyâsî, ictimâî mukadderâtında görünür ya da görünmez şekliyle aktif rol oynamış bir isim neler anlatmaz ki! Gerçekten anlatan akıcı anlattı, gençler de güzel dinlediler. Şehrin ileri gelenleri ve yetkililer de oradaydılar.

YAMYAM DA, VAHŞÎ DE BATILI…

Dil, edebiyat önemlidir dedik, bakınız bu kanallar yoluyla bizi kendi değerlerimize yabancılaştırdılar. Eserlerinde din adamlarını alaya aldılar, dindarları küçümsediler. Bizi bizden uzaklaştırdılar. Diğer yandan Afrikalıyı yamyam, kızıl deriliyi diri diri yakan vahşîler, batılıları medenî gösterdiler. Teksas, Tommiks kitaplarında bunları işlediler. Aslında yamyam olan batıdır. Hâlâ öyledir.

Dolayısıyla şimdi artık sesimizi yükseltecek, gerçekleri haykıracak, bu medeniyeti düştüğü yerden kaldıracak romanlara, hikâyelere, dizilere, masallara ihtiyaç var. TDED olarak yapmaya çalıştığımız da kısaca bu.

TAYYİP BEY’İ “TAYYİP BEY” YAPAN!

Tayyip Bey’i Tayyip Bey yapan dilidir, hitabetidir. Bu neyle oluyor?

Sevgili gençler, her türlü başarı azimle, istekle, okumakla, öğrenmekle, yaşamakla, çile çekmekle oluyor. Yâni pişmekle. Allâh yolunuzu açık etsin…

Kendinizi çok iyi yetiştirin. İyi hazırlanın. Yaptığınız işi 1 numara yapın, peşi gelir. Kimse önünüzü kesemez!

DÜNYÂNIN GELECEĞİ DE SİZSİNİZ!

Gelecek sizsiniz. Ülkemizin olduğu kadar Almanya’nın, Fransa’nın, tüm dünyanın geleceği sizsiniz. İnsanlık târihi göçlerle doludur. Özellikle Anadolu’muzun târihi. Ülkemiz âdetâ dünyanın merkezi. Medeniyet, adâlet bizde. Gençlik bizde. Bu mânâda göçmenler de bizim için bir kazanç. Sizler başta olmak üzere bu genç mevcudiyetle gelecek bizim olacak inşâllâh.

Başkan, sözlerini tüm gençleri burada bulunuşlarından dolayı tebrik edip başarılar dileyerek tamamladı, bu güzel program ve ev sâhipliği dolayısıyla da herkese teşekkürlerle kürsüden ayrıldı.

HİTÂMUHÛ MİSK ve ÇİÇEK…

Programın sonunda OBB Başkanı Dr. Hilmi GÜLER ve Ak Parti Ordu Gençlik Teşkilâtı’nca Başkanımız Ekrem ERDEM’e çiçek takdim edildi. O da bir jest olarak, bir dâvâ adamının eşi olmanın sıkıntılarını hatırlatma ve teşekkür sadedinde iltifatlarla berâber çiçeği salonun alkışları eşliğinde eşine takdim etti.

Vel’hâsıl güzel yurdumuzun güzel sıfatlı ili Ordumuz madden mânen daha da güzelleşmesi adına Eylül’ün gazellerinin de eşlik ettiği güzel bir gün yaşadı o gün. Buna vesîle olan Ekrem ERDEM Başkanımıza, eşlik eden Suşehri Belediye Başkanımız Sn. Fazlı YÜKSEL Bey’e ve her ikisinin eşlerine teşekkürler ederken, fiilen ve de bizzat bu güzelliğe katkıda bulunan cümleye de sevgiler, saygılar sunuyoruz wes’selâm…