Yenilikçi dijital fikirlerle sürdürülebilir faydalar üreterek kurumları geleceğe taşıma misyonunu üstlenen dijital ve analitik şirket SabancıDx, Türkiye'de teknoloji sektöründeki insan kaynağının sürdürülebilirliğini sağlamak için de yatırımlarını sürdürüyor. SabancıDx, Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) ile işbirliği çerçevesinde Geleceğin Yüzleri projesini hayata geçiriyor. Siber güvenlik ve analitik alanında 100 kadının eğitim alacağı projeyle kadınların teknoloji sektörüne katılımı ve sektördeki kadın çalışan oranının artırılması hedefleniyor. Eğitim programı, Türkiye'deki 20-30 yaş arasındaki, uygun eğitim altyapısına sahip kadınların katılımına açık olacak.

Proje kapsamında başvurular sonucunda seçilecek, kariyerlerinin başlarında olan ve siber güvenlik ve analitik alanında kariyerini sürdürmek isteyen katılımcılar, 20'şer kişilik sınıflarda iki ay boyunca toplamda 40 saatlik eğitimi alarak uluslararası geçerliliği olan sertifikalarını almaya hak kazanacak. Yıla yayılacak eğitimler sonunda, projenin istihdama dönüşmesi için gerekli çalışmalar sürdürülecek.

Günümüzde kaynakların verimli ve doğru hedeflere yönelik kullanılmasının önemine vurgu yapan SabancıDx Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Özlem Kalkan; “Türkiye'de yaklaşık 30 milyon istihdam içerisinde sadece 245 bin teknoloji çalışanı var bunların sadece yüzde 9,91'i kadın. Yeni nesil teknolojilerin gölgesinde uzanan gelecek için analitik ve siber güvenlik alanında hedefleri olan genç kadınlara fırsat yaratmak ve bu ihtiyaca katkı sunmak için bu projeye başladık. 2022 yılına yaklaşırken müşterilerimize standart bir yılbaşı hediyesi iletmek yerine ülkemiz kadınlarını ücretsiz ve nitelikli eğitime kavuşturarak ulaşmayı amaçladık. Bizimle bir nevi yol arkadaşlığı yapan dijital dönüşümü benimsemiş müşterilerimizin, ülkemizin geleceği için teknolojiye ne kadar önem verdiklerini yakından biliyoruz. Bu projeyi, onlarla olan çalışma sürecimiz boyunca yarattığımız değerin bir yansıması olarak görüyoruz. Beraber yarattığımız bu değeri kaynaklarımızı en doğru ve en verimli şekilde kullanarak, bir yeni yıl hediyesi olarak onlara vermek istedik” diye konuştu.


Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney; “ Türkiye'nin Teknoloji ve Bilim Çağı'nda dünyanın lider ülkeleri arasına girme yolculuğuna teknolojide uzman insan çeşitliliğine katkı sağlayarak destek oluyoruz. Özellikle bu alanda teknoloji üretiminde sayıca az olan ve motivasyonu düşük olan kadınlarımız için uzman eğitimleri açarak teknolojide insanı çeşitlendiriyor ve kadınlarımızın da teknoloji alanında istihdamının artmasını sağlıyoruz. Teknolojide Kadın Derneğimizin kurucu üyeleri arasında yer alan, katılımı ile hedeflerimize ulaşma konusunda desteğini esirgemeyen SabancıDx'in yeni yılda kendi ekosistemine hediye verme fikrinin eğitime dönüştüğü; siber güvenlik ve veri analitiği alanlarında 100 kadının eğitim görmesini sağlayacak proje fikrinde birlikte ilerlemekten dolayı son derece mutluyuz. Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre önümüzdeki beş yılda ortaya çıkacak milyonlarca yeni uzmanlık alanı için dünyadaki 160 milyon kadının yetkinliklerini değiştirmek ya da onlara yeni yetkinlikler kazandırmak gerekiyor. Deloitte'in Teknoloji Kapsamında Kadın başlığı ile hazırladığı son raporuna baktığımızda ise; Türkiye'de kadın istihdamının sadece yüzde 7'sinin Bilgi Teknolojileri alanında olduğunu görüyoruz yani sayıca son derece az. Dolayısıyla projemizin sürdürülebilirliği, ülkemizin ihtiyaç duyduğu uzman insan kaynağının karşılanması adına çok büyük bir önem taşıyor. Örnek olarak gösterilebilecek bu projemizin eğitim süreci ile birlikte iş birlikçisi olmaktan gurur duyuyoruz. SabancıDx'e kadınlara yapmış olduğu bu önemli eğitim desteği ve anlamlı yeni yıl hediyesi ile sağladığı fayda için teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.


Teknoloji sektöründeki kadın çalışan oranının artışının ve kadınlara sunulması gereken fırsat eşitliğinin Türkiye'nin geleceğine değerli katkılar sunacağını belirten SabancıDx Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Gökçe Kaya; “Ülkemiz kadınlarının teknolojiye duyduğu ilgiye ve onların değerli potansiyeline fırsatlar yaratarak cevap vermemiz, güçlenmeleri için çalışmamız gerekiyor. Habitat'ın her yıl düzenli olarak yayınladığı Türkiye'de Gençlerin İyi Olma Hali Raporu'na göre gençlerin başka bir ülkeye yerleşme istekleri son bir yılda 12 puan artarak, yüzde 43 seviyesine geldi. Gitmeyi hayal eden gençlerin çoğunluğu ise daha iyi eğitim ve iş olanakları için gitmek istediklerini belirtiyor. Türkiye, yetkin insan kaynağı ihtiyacı yaşarken aynı zamanda var olan yeteneklerini de yurtdışına kaptırıyor. Bu durumun değişmesi ve sektördeki insan kaynağının sürdürülebilirliğini sağlamamız şart. Sürdürülebilirlik kavramı gelecek nesillere ekolojik ve ekonomik olduğu kadar sosyal koşulları devam ettirebilir bir dünya bırakmaktır. Bu proje ile geleceğe karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere bir adım attık. Yeni yılın getirdiği taze umutların, teknoloji alanına ilgi duyan gençler ve sektörümüz için gerçeğe dönüşmesini diliyoruz.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim