Olay, 1923 yılında Amerika’nın NewYork eyaletinde oturan 10 yaşındaki Curtis LaFrance’in Atatürk’e hayranlığını ifade eden mektup göndermesi ve Atatürk’ün o çocuğa cevaben yazdığı mektupla başlıyor.

Mustafa Kemal Atatürk ABD’li LaFrance’e cevabi mektup göndermiş ve 1923’te 10 yaşında olan Curtis LaFrance yıllarca bu mektubu saklamış, 1998 yılında Türkiye’ye ziyaretinde mektubu Kültür Bakanlığı’na bağışlamıştı. O dönemin kayıtlarına ve gazete haberlerine ulaşan CHP’li Adıgüzel, mektubun Anıtkabir’de sergilenmek üzere bağışlandığını ancak kendisinin yaptığı araştırmalara göre Anıtkabir arşivinde ya da emanetinde böyle bir mektup bulunmadığını söyledi.

Konuyla ilgili hem Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’na hem de Kültür Bakanlığı’na birer soru önergesi veren Adıgüzel dönemin yabancı gazete haberlerinden de mektubun bağışlandığını tespit etti. Dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay’la da görüşerek olayı teyit eden Adıgüzel şunları belirtti: “Atamızın el yazısı ile 1923’te yazdığı bu mektup kendisinin çocuklara olan yaklaşımı için harika bir örnek. Bu mektubun Anıtkabir’de ‘Atatürk ve Çocuk’ temalı bir bölümde sergilenmesi gerekir. Şu anda bu mektup hangi kurumun elindeyse bunu mutlaka bulup sergilenmesi için gerekli işlemleri yapacağız.”

Editör: TE Bilişim