Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık bahçelerinde Zirai Don’un etkili olamadığını dile getirerek şunları söyledi; “Geçtiğimiz cumartesi günü sabah hava sıcaklığı eksileri gördü. Üreticiler olarak bizleri korktuk. Çünkü fındık dallarında yaprakların ve karanfillerin açtığı bir dönemdeyiz. Yüksek kesimlerde zirai don olsa da bir zararı olmaz o kesimlerde fındığın dalında daha karanfiller açmadı. 200 metre aşağıdaki bölgelerde zirai don tehlikesi ile karşılaşabiliriz. Ama bence bu sene de Zirai Don bahçelere uğramadı.

“KALİTE VE VERİMDE SIKINTI OLUŞUR”

Önümüzdeki günlerde hava sıcaklığı -5’i görürse fındık bahçelerinde Zirai Don tehlikesi görülebilir. Öte yandan fındığı oluşumuna, daldaki karanfilin sıkıntıya girmesine neden olur. Fındıkta kalite ve verim de düşer. Temennimiz bu tür afetlerle karşılaşmamak çünkü üretici zaten zor bir süreçten geçiyor ülkemizde öyle. Fındık ülkemiz için çok önemli döviz girdisi kaynağı.

“UYARILARIMIZA KULAK ASAN ÜRETİCİLERİMİZ ŞANSLI”

 Fındık bahçesini kışın Zirai Dona karşı sigorta yaptıran üreticilerimiz biraz daha rahat. Herhangi bir zirai don ile karşı karşıya geldiklerinde TARSİM yetkilileri belirleyici bir oranda zararları karşılıyor. Ancak bahçesine sigorta yapmayan üreticilerimiz zarara uğrayacaktır. Haber: Sibel YILMAZ

Editör: TE Bilişim