Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Türkiye genelinde ihaleye çıkaracağı 34 yeni maden sahasından 4’ü Ordu’da bulunuyor. Bunlar Korgan ve Altınordu’da birer, Ulubey’de ise 2 bölge maden aranması için ihaleye çıkarılıyor.

24 Mayıs 2022’de ihaleye çıkarılacak maden sahaları nedeniyle maden aramalarının zararlarının yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Altınları çıkarılmakta kullanılan yöntem olan siyanür, Avrupa’nın birçok yerinde ve Amerika’da yasaklanan bir yöntem. Ancak Türkiye’de halen bu yöntemle çıkarılması tartışmaların esas konusu.

Fatsa’da maden sahasının çevreye zarar verdiği yönündeki tartışmalar devam ederken, Ordu’da açılması planlanan 4 maden sahası sonrasında Ordu Barosu eski Başkanı Avukat Haluk Murat Poyraz’da yaptığı açıklamada sorunun madenlerin çıkarılmasının olmadığını, asıl sorunun çıkarılma yöntemi olduğunu söyledi.

Maden kanununa göre madenlerin mülkiyetinin devlete ait olduğunu söyleyen Poyraz, “Devletimiz elbette madenleri ekonomik prensipler çerçevesinde madenleri çıkartıp, işletecektir. Bunda hiçbir şüphe yok. Buradaki temel itirazımız altının çıkartılma, arıtılma yöntemine. Fatsa’da da devam eden bir süreç var. Temel itiraz siyanür denen insan sağlığına, çevremize, hayvanlarımıza tüm canlılarımıza zarar veren siyanürle altın arama ve çıkarma yöntemi çok geçmişte kalması gereken, süresini doldurmuş bir yöntem olmasına rağmen ısrarla ve inatla, zaman ve maddi nedenden ötürü siyanürle altın arama yöntemi kullanıyor.”

En temel hakkın yaşama hakkı olduğunu hatırlatan Avukat Poyraz, “Bu yöntemden vazgeçilmesi gerekir. Altının ve diğer madenlerin ekonomiye kazandırılmalı, ancak bunu sağlığa zarar vermeyen yöntemlerle yapılması gerekir. Temel itiraz nedenimiz bu. En temel hakkımız yaşam hakkıdır. Yaşam hakkının temel şartı da sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını içerir. Siyanürle altın çıkartılmasının zararı bilimsel yöntemlerle ortaya konulmuş. Bu yöntemin geçmişte kalması gereken bir yöntemdir. Bizim de temel itirazımız buna. Halkımız buna layık değil.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim