Açış konuşmasını Oda Başkanı Bahadır Baş yaptı Baş konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Meslek Mensuplarımız diyor ki artık seminerler internette, facebookta var ama alakası yok bu seminerler burada değer kazanıyor. Ben sizi alkışlıyorum ve iyi ki varsınız, bugün bu salonu doldurduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum.
Yeni döneme nasıl başladık, bize yetki verdiniz, Önce Anıtkabir’e gittik. Peşinden, oda kurul ve komisyonlarımızı oluşturduk. Kadına şiddet konulu bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Yeni dönemin ilk seminerini; Prof. Dr. Volkan Demir ve Prof.Dr. Oğuzhan Bahadır hocamızın katılımı ile güzel bir seminer gerçekleştirdik. Uzlaştırmacı eğitimi gerçekleştirdik. İki yıldır Türkiye‘de uzlaştırmacı sınavı yapılmadı. Uzlaştırmacı eğitimleri için son tarih 30 Kasım. Bu anlamda sizlere bu eğitilere katılmanızı bu fırsatı değerlendirmenizi öneriyorum. Uzlaştırmacı eğitimi ile ilgili olarak, ceza muhakemelerin de hırsızlık, yaralamak gibi 60 yakın hafif suçun uzlaştırmacılığı yapılabiliyor. Uzlaştırmacılık faaliyetinin özü suçu işleyen ile mağduru bir araya getirip bir uzlaştırma tutanağı oluşturmaktır. Arabulucuk da ise işçi işveren, ticari uyuşmazlıklarda muhasebecilerin arabuluculuk yapamayacağını söylüyorlar fakat bizim asıl işimiz bu, bir işçi-işveren, ticari uyuşmazlığı çözecek en iyi meslek gurubu biz mali müşavirleriz. Arabuluculuk konusunda adalete yardımcı olmak, biriken yargı dosyasının azalması için bunu istiyoruz. Yoksa meslektaşlarımıza ekmek kapsı çıksın diye bunu savunmuyoruz. 
Değerli arkadaşlar lütfen sizlerde bunun için çalışın ve üzerinde durun birlikte bunlara sahip çıkmalıyız. Birlikte bütün siyasete bu konuyu götürmeliyiz.

Ordu Fatsa’da Kazdağları’nda ki gibi bir siyanürlü altın arama faaliyeti var. Hepimizin bu şehirde yaşayan insanlar olarak bu şehre karşı sorumlulukları var. Fatsa’da altın arama madeni sahası genişletiliyor. Bugün Ünye ve Fatsa’da 200 bin kişi yaşıyor. 20 yıl sonra yirmibin kişiye inebilir bu sayı. Fatsa'da  sondaj yapılıyor ve yapılan her sondaj alttan geçen her suyun kirlenmesine sebep oluyor. Bu konuda lütfen duyarlı olalım. Toprağın altının değil üstünün kıymetli olduğunu bilelim. Orada buluna kestane ormanlarını ve tarıma elverişli arazileri kaybettik ve ciddi anlamda da kayıplarımız devam edecek gibi gözüküyor. Hepimiz bu şehre karşı sorumluluklarımız yerine getirelim.



Son olarak; avukatların bazı hizmetlerinde KDV oranı yüzde 8'e indirildi. Bu oranın düşürülmesi değil bu oran düşüşünün diğer serbest meslek guruplarına tanınmaması vergide eşitlik ilkesine aykırı buluyoruz. Biz bir meslek kuruluşunun almış olduğu hakkın karşısında değiliz bu hakkın vergi adaleti ve anayasa çerçevesi içinde eşit dağıtılmasından yanayız.  Bunun diğer serbest meslek guruplarınada tanınmasını istiyoruz. Seminerimizin siz değerli meslektaşlarımıza fayda sağlamasını diliyorum."

İstanbul Mali Müşavirler Odası Başkan Yrd. Ali Haydar Tunç ise sözlerine meslek yasanın 30. Yılını kutlayarak başladı. Tunç konuşmasında; “Meslek yasamızın 30. yılını yaşıyoruz. Dünya da yüz yüz elli yılını yaşamış meslekler bizlere gıpta ile bakıyor. Bu günlere kolay gelmedik bu süreçleri birlikte yaşadık ve tabi meslek gündemimiz çok yoğun. Bu gün e-uygulamalar ile ilgili bir eğitimimiz olacak. Dijitalleşme ile birlikte artık defter tutan, kayıt tutan değil, firmaların güvenilir işletme danışmanı olan danışmanlık alanlarında hizmetler veriyoruz ve vermeye devam ediyoruz. 2022 yılın da maliye bakanlığının uygulaması ile kamu kuruluşları %90  e-uygulamaya geçecek. Sevgili meslektaşlarım bu süreci el birliği ile aşacağız. Dünya var oldukça muhasebe mesleği bitmeyecek. Bir dönüşüm süreci yaşanıyor. Dijitalleşmeyle beraber bilgi akışı anlık olmaya başladı. Bu süreci angarya olarak değerlendirmeyip kurumsal yapılar oluşturarak, uzmanlaşarak tamamlayacağız. Çünkü devletin ve kamunun ihtiyaçları değişiyor. Bu işin temeli devamlı eğitimlerdir" dedi.



Son konuşmayı İstanbul SMMM Odası Eğitim Müdürü SMMM İnci Şalcı yaptı. Şalcı konuşmasında; “Ordu eğitimi bizim için çok farklı oluyor. Bende bir Karadenizli olduğum için özellikle Karadeniz eğitimlerine geldiğimiz zaman biz kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Sayın İstanbul SMMM Odası Başkanımız Yücel Akdemir’e de bizleri tekrar bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum. Eğitimimize başlamadan önce İstanbul Mali Müşavirler Odası Başkanımız Yücel Akdemir’in çok sevgi ve selamlarını sizlere iletmek istiyorum’’ dedi.
Şalcı konuşmasının devamında, ‘E-Fatura ve Özellikli Konular’, ‘E-Defter ve Özellikli Konular’, ‘E-Arşiv Fatura’, ‘Taslaktaki E-Arşiv 50.000 TL Fatura Sınırı’, ‘E-İrsaliyedeki Yeni Süreçler’, ‘E-Tebliğ Taslağındaki Yeni Uygulamalar’, ‘Taslaktaki E-Fatura ve E-Defter 5 Milyon Sınırı’, ‘E-Müstahsil Makbuzu ve E-SMM’, ‘E-Uygulamalar Muhafaza ve İbraz Yükümlülükleri’, ‘Defter Beyan Sistemi İle İlgili Güncel Değişiklikler ve Pratik Çözüm Yolları’ ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi.



Seminer sonunda plaket olarak maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlerin eğitimine destek olmak amacıyla Türk Eğitim Vakfı’na bağışta bulunularak TEV tarafından düzenlenen plaket takdim edildi. İstanbul SMMM Odası Başkan Yrd. Ali Haydar Tunç’a plaketini Trabzon Önceki Dönem Oda Başkanı Veysel Zekai Bak ve İstanbul SMMM Odası Eğitim Müdürü SMMM İnci Şalcı’ya plaketi Oda Başkanı Bahadır Baş takdim etti.

Editör: TE Bilişim