Apiterapinin 800’den fazla hastalığı önlemek, iyileştirmeye yardımcı olmak ya da iyileştirmek için arı ürünlerinden faydalanan, tamamlayıcı bir yöntem olduğunu söyleyen Dr. Stefan Stangaciu, “Arılar uçan eczacılar ve doktorlardır. Kovanlar ise en iyi doğa hastanesidir. Çam ve çiçek balı, propolis, balmumu, arısütü, arı kovası havası (beehive air), apilarnil, polen, arı ekmeği, arı zehiri birçok sağlık sorununun çözümüne yardımcı olur. Ancak bu ürünlerin doğru şekilde toplanıp işlenmesi gerekir” dedi.

Arı ürünlerinin genetik dahil 40’tan fazla tıbbi uzmanlık alanında kullanılabildiğine dikkat çeken Stangaciu, insanlar, hayvanlar ve bitkiler için arı ürünlerden biri olan propolisten daha iyi bir koruyucu olmadığının altını çizdi. Propolisin arıların bitkilerin tomurcuk ve gövdelerinden topladığı reçinemsi maddeleri işlemesiyle ürettikleri, kovanı mikroplara ve dış etkenlere karşı koruyan bir ürün olduğunu anlatan Stangaciu, propolis ve ekstresinde antioksidan, antibakteriyel, antiviral, antimikotik, antiparaziter, antienflamatuar gibi 70’ten fazla faydalı özellik bulunduğunu ifade etti.
APİTERAPİ NEDİR ?
Api terapi bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehiri dahil olmak üzere, bal arısı ürünlerini kullanan alternatif bir tıp dalıdır. Haber: Erkan DOĞAN / BSHA

Editör: TE Bilişim