Toplantı Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler Başkanlığında yapıldı. Başkan Güler gündem maddelerine geçmeden önce geride kalan 3 yılın değerlendirmesini yaparak tarımdan turizme, enerjiden kültürel faaliyetlere, şehircilikten altyapı ve üstyapıya kadar yapılan yatırımlar hakkında meclis üyelerine bilgilendirmelerde bulundu.

Altınordu 1/5000 ölçekli imar planı hakkında da konuşan Başkan Güler tüm Ordu halkına çağrıda bulundu. Başkan Güler çağrısında “1/5000 planını, herkese soracağız. Salı akşamına kadar yazılı olarak öneri ve şikayetlerin cevabını yazılı bekleyeceğiz. Aldığımız kararlar ile bir sonraki meclis toplantısında bu işi karara bağlayacağız” dedi.

 

“ORDU, ÜNYE LİMANI İLE 41 VİLAYETİN İTHALAT VE İHRACAT MERKEZİ OLACAK”

Ünye Limanı çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Güler, limanın sadece Ordu’ya değil, Türkiye’ye avantaj sağlayacağını belirtti. Ordu’nun Ünye Limanı ile 41 vilayetin ithalat ve ihracat merkezi olacağına da değinen Başkan Güler konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Ünye Port’taki yatırım maliyetimiz 100 milyon TL’lik. Buranın yıllık getirisi 150 milyon TL olacak. Buna Ünye olarak bakmayın bu aynı zamanda Akdeniz- Karadeniz yolunun bir projesi. Bu bize büyük bir avantaj sağlayacak. 150 metrelik rıhtımı biz 280 metreye çıkardık. Gemiler beklemeyecek, aynı anda 2-3 gemi yanaşabilecek. Burası sadece Ordu’ya değil, Türkiye’ye avantaj sağlayan bir durum. Aynı zamanda da Akdeniz’i Karadeniz’e bağladığı için aradaki 41 vilayetin ya ithalat ya da ihracat merkezlerinden biri olacak. Çalışmaları şu an da sürdürüyoruz.”

“MELET’İ ORDU’NUN ROTTERDAM’I YAPMAK İSTİYORUZ”

Başkan Güler, Melet’i Hollanda’nın Rotterdam kentinde olduğu gibi bir limana dönüştüreceklerini söyledi.

Başkan Güler şu şekilde konuştu:

“Melet daha evvelden çöplerin döküldüğü bir yerdi. Yaptığımız çalışmalarla onu modern bir yapıya kavuşturduk. Burada 3 adet kuş cenneti olacak şekilde adacık yaptık. Melet’i Ordu’nun Rotterdam Limanı gibi dev bir proje için hazırlık yapıyoruz. Çöplerden temizledik, derinliğini artırarak ufak teknelerin girebileceği konuma getirdik, daha sonra da Allah nasip ederse diğer dönemde de burayı limanlaştıracağız. Bu Melet Havzası İç Anadolu’ya Akdeniz’e kadar uzanan Rotterdam gibi bir liman olacak. Burası başlı başına dev bir proje. Bunlar vizyonel projeler. Sağ ve sol tarafında da 180 bin metrekarelik yeşil alan elde ettik. Çöplük harika bir projeye dönüştü. Ordu bu yeşil alandan faydalanacak.”

“İMARI DEĞİL, DAHA ÖNEMLİ MESELELERİ KONUŞALIM”

Ordu’nun artık imar konusunu değil, daha önemli meseleleri konuşması gerektiğinin altını çizen Başkan Güler, “Bütünselliğe dikkat ettik, ilkeleri esas aldık. Daha çok arsa üzerine kurulum vardı, biz şehirciliğin sistemi üzerine kurmaya çalıştık. Yaptığımız çalışma öyle olsun ki herkes yaptığımız konuyu öngörsün. Biz eğitim, sanat konularını görüşmek istiyoruz. İmarla yatıp, imarla kalkmak istemiyoruz. Hatta imar çok konuşulmaz imarda herkes bilir hakkını hukukunu bilir öyle hareket eder. Ama biz 30 metrekare alanı bile konuşuyoruz. Bunlar önemli olabilir ama çok daha önemli şeyleri konuşmamız lazım. Engellileri, dar gelirlileri konuşmamız lazım. Yeni yüzyıldaki Ordu bunları tartışsın istiyoruz” diye konuştu.

“HERKES FİKİRLERİNİ AÇIK AÇIK SÖYLESİN. BİR SONRAKİ MECLİS TOPLANTISINDA BU İŞİ BİTİRECEĞİZ”

Başkan Güler, 1/5000 ölçekli imar planının STK’lar, siyasi partiler vs. gibi tüm vatandaşlara açık olacağını ve bu plan üzerinde bulunan şikâyet veya önerilerin yazılı olarak belirtilen güne kadar iletilmesi gerektiğini açıkladı.

Bir sonraki meclis toplantısında imar konusunun bitirileceğini ifade eden Güler şöyle konuştu:

“Yüzdük yüzdük sonuna geldik. Düşündüğümüz şey gelen bütün plan notlarını yazılı olarak sorduk daha önceden 1/5000’de, şimdi herkese soracağız. Şu anda siyasi partiler, STK’lar dahil herkese soracağız ve salı akşamına kadar cevap bekleyeceğiz. Yazılı olarak herkesten cevap bekleyeceğiz. Şikayetlerini, önerilerini yazılı olarak verecekler. Biz bunlar inceleceğiz. Çarşamba günü yazılı olarak müracaat eden herkesi toplantıya çağıracağız. Perşembe günü de değerlendirmeleri yapacağız, cuma günü toplantıda da bu işi sonuca bağlayacağız. Akıl akıldan üstündür, şehir hepimizin. Biz bu işi bitirmek istiyoruz. Herkes fikirlerini açık açık söylesin ve bu işi bitirelim. Kim bu şehirle ilgili paydaş olan, dert edinen varsa istediği şehirciye, siyasetçiye sor açık açık ortada konuşalım.”  

35 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLDÜ

Haziran Ayı Olağan Toplantısında ihtisas komisyonundan gelen raporlar ve dairelerden gelen tekliflerle toplam 35 gündem maddesi görüşüldü. Bu maddelerden 14’ü karara bağlanırken 21 madde ise ilgili komisyona havale edildi.

Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi, Haziran Ayı 2. Meclis Toplantısını 17 Haziran Cuma Günü saat 14.00’te gerçekleştirecek. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim