19 Mayıs güven, sevinç, hareket günüdür. Mustafa Kemal Paşa, Osmanlı Devleti’nin teslim olmasından sonra 1918 yılında İstanbul’a gelmiş, Haydarpaşa garında işgal orduları donanmasının Boğaz'ı geçmesini izleyen ve üzüntü ile ağlayan yaveri Cevat Abbas’a ‘Geldikleri gibi giderler’ demiştir. İşte bu ‘Geldikleri gibi giderler’ sözü 19 Mayıs’ı, 29 Ekim’i, 23 Nisan’ı ve modern Türkiye Cumhuriyeti’ni yaratan inancın kelimelere dökülmüş halidir.

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı ve aynı zamanda Araştırmacı Gazeteci Hikmet Pala, 19 Mayıs Atatürk’ü Nama ve Gençlik Spor Bayramı’nın önemine değindi.

Pala, Birinci dünya savaşından yenik çıkan, orduları dağıtılan, donanmasına el konulan bir devletin umudunu kaybetmiş halkını küllerinden yeniden doğduran bir kararlılığın haykırış halidir ‘Geldikleri gibi giderler’ cümlesi. Mustafa Kemal Atatürk o gün Haydarpaşa Garı'nda terhis edilen ve silahları teslim ettikten sonra evlerine gitmeleri istenen askerlere silahlarını teslim etmeden köylerine gitme emri vermiştir. Çünkü bu halkın bağımsızlığını kazanmak için en kısa zamanda bir mücadeleye gireceğini biliyordu. 1919’da Kurtuluş Savaşı’nı örgütleyerek Bandırma Vapuru ile Samsun’a hareket etti. 19 Mayıs 1919 tarihi ‘Geldikleri gibi giderler’ sözünün gereğini yapmak için atılmış somut bir adımdır. Kurtuluş Savaşı işte o gün başlamıştır. ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletini esaret zincirlerinden kurtarmak için Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır. Ama milletin esareti sadece düşman orduları altında olmaktan kaynaklanmıyordu. Milletin iradesi de padişah tarafından esir edilmişti. Millet her iki esaretten de kurtarılmalıydı. ‘Ya istiklal ya ölüm’ parolasıyla başlatılan Kurtuluş Savaşı başarıya ulaştı ve 1923’de Lozan Anlaşması'yla tüm dünya bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıdı. Milli iradeyi teslim alan hilafet ve saltanat da kaldırıldı. Böylece 19 Mayıs’ta başlayan esaretten kurtuluş süreci Cumhuriyet ile taçlandırıldı. 19 Mayıs 2022 tarihinde ülkemizin içeride bulunduğu her tehlikeye karşı bizim de umudumuz gençlikte olacaktır. Türk gençliği her şartta ve her durumda Türk istiklal ve Cumhuriyetini kurtaracaktır” şeklinde konuştu.

Öteyandan Ordu Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencileri Türk Evladı olmanın gururunu yaşadıklarını dile getiriyor.

Lise öğrencileri her ne olursa olsun vatanına milletine sahip çıkacaklarını dile getirdi. Bu vatan bizim biz bu toprakların genç askerleriyiz diyerek gururlarına gurur katıyorlar.

Öğrencilerden Meriç Özyurt, Yakup Yalçın ve Tuğçe Hayat günün anlam ve önemi hakkında konuşarak şunları ifade etti; “19 Mayıs benim bir genç olduğumu bana hatırlatıyor. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizin ruhu şad olsun biz gençlere özel bir bayramın olması beni gururlandırıyor. Biz de bu devlet için okuyup çalışıp hakkını ödemek için hayatımızı vatanımıza adamalıyız. Ne iş yaparsak yapalım hakkıyla yapmalıyız. Biz gençlerin bu ülkeye bir borcu var ve bunu ödeyemeyiz.” şeklinde konuştu. Haber: Sibel YILMAZ  

Editör: TE Bilişim