Hedef Yerli ve Milli Tarım

Düzenlenen toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Rahşan Akpınar, Veteriner Hekim Ayhan Akman, İlçe Müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sağlık personeli ve yetiştiriciler katıldı.

“Gıdaya Olan İhtiyaç Artıyor”

Programın açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Kemal Yılmaz; “Dünya nüfusu her geçen gün artmakta olup buna bağlı olarak gıdaya olan ihtiyaç ta artıyor. Gıdaya olan gereksinimin her geçen gün daha da önem kazanması tarımı yüzyılın en stratejik sektörü konumuna getirmiştir. Ülkemizde 2002-2017 yıllarına baktığımızda 2002 yılında kişi başı et tüketimi 6,11 kg iken 2017 yılında ise 14,7 kg’a çıkmıştır. Hayvan mevcudumuz da 2002 yılında 9,8 milyon iken bugün 14 milyona ulaşmıştır. Ancak, Ülkemiz nüfusu bu gün 80 milyon civarında olup, bu rakamın 2050 yılına kadar 95 milyona çıkacağı öngörülmektedir.  Bu durum gıdaya olan ihtiyacımızı daha da artıracaktır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için ise öncelikle bitkisel ve hayvansal üretimdeki mevcut kayıplarımızı en aza indirmemiz gerekmektedir.

Bu amaçla, Bakanlığımız tarafından 2018 yılı hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı ölümlerinin önlenmesi yılı olarak belirlenmiştir. Biz de İl Müdürlüğü olarak buzağı ölümlerinin önlenmesi için eğitim çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Ülkemizde yaklaşık yılda 500 bin hayvan ithal edilmektedir. Bunun yanında yılda 750 bin buzağı ölümü meydana gelmektedir. Öyle ise ülkemizde et ithalatının son bulması için öncelikle buzağılar neden ölüyor bu sorunun cevabını araştırmak ve eğitim çalışmalarına özen göstermemiz gerekmektedir. Bakanlık olarak hedefimiz ülkemizde meydana gelen buzağı ölümlerini %15 ten % 5’e düşürmektir. Bunu da yalnız biz değil sektördeki sivil toplum kuruluşları, serbest Veteriner Hekimler ve yetiştiricilerimiz hep birlikte yapmalıyız. İ1 Müdürlüğü olarak ilimizde hedefimiz ise 2018 yılında buzağı ölümlerini %1 seviyesine çekmektir. Bu amaçla tüm işletmeler ziyaret edilerek, İl Müdürlüğümüzce hazırlanan anketler doldurulacak ve böylelikle ilimizdeki buzağı ölüm oranı ve damızlık hayvan sayısı kesin olarak ortaya koyulacaktır.” şeklinde konuştu.

“Damızlık Hayvanlar Kesilmemeli”

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, yaptığı açıklamada, damızlık hayvanların kesilmesinin de ciddi bir sorun olduğunu ifade etti. Yılmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemiz hayvancılığının diğer bir sorunu da damızlık hayvanların kesilmesidir. Bundan sonraki süreçte teşkilat olarak olaya hassasiyetle yaklaşıp dişi damızlık hayvanların kesimi engellenecektir. Hayvancılık sektörünün stratejisinin belirlenmesi, yapılacak çalışmalara doğru şekilde yön vermesi açısından Ülkemiz hayvan varlığının tam olarak bilinmesi büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla bakanlığımız 2017 yılında ceza işlemlerini kaldırarak güncelleme faaliyetlerini serbest bırakmıştır. Tüm ekiplerimiz hali hazırda çalışmalarına devam etmekte olup 31 Aralık’a kadar işletmelerin güncellenmesi tamamlanacaktır. Ancak, işletmelerin önümüzdeki yıllarda da güncel kalabilmesi yetiştiricilerimizin bizlere yapacağı bildirimler sayesinde mümkün olacaktır. Alım satım yapılan, kesilen, ölen, yeni doğan tüm hayvanların yetiştiriciler tarafından bağlı bulunduğu ilçe müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda 2018 yılında yapacağımız çalışmalarda yetiştiricilerimize de büyük sorumluluk düşmektedir. 2018 yılı hedeflerimizin gerçekleşmesi için başta İl/İlçe Müdürlüğümüz ekipleri olmak üzere, yetiştiricilerimizin de üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri gerekmektedir.  Katılımlarınızdan dolayı tüm paydaşlarımıza teşekkür eder, eğitim çalışmalarının ilimiz hayvancılığına hayırlı olmasını dilerim”.

                İl Müdürü Kemal Yılmaz’ın konuşmasının ardından Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünden Veteriner Hekim Ayhan Akman da buzağı ölümleri konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Program yetiştiricilerin soruları cevaplanarak son buldu.    ORDU,(YENİDÖNEM)

Editör: TE Bilişim