CHP’li Tığlı, “Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 200 binden fazla üreticinin geçimini çay üreterek sağladığını ve Giresun ilinde ülkemizin en lezzetli ve en kaliteli çaylarının üretildiğini ama buna rağmen çay üreticisinin aynı fındık üreticisi gibi yalnız bırakılarak piyasanın tekeline atıldığı görülmektedir” dedi.

Yıllardır zarar etmesine rağmen 24.01.2017 tarih ve 2017/9756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Varlık Fonu’na devredilen ÇAYKUR’un yaşanan süreçten sonra özelleştirilmesin artık bir an meselesi olduğuna değinen Tığlı, “çay alımlarında kota uygulanması çay üreticilerinin piyasa koşullarına teslim edilmesi demektir. Üreticinin sorunlarının artması ve kaçak çayın ülkeye giriş yapması demektir. Çay üreticisinin çaydanlığının kaynamaması demektir. Çay sektörünün ve üreticinin uluslararası çay firmalarının insafına terk edilmesi demektir” dedi.

ÇAYKUR KANTARIN TOPUZUNU KAÇIRMIŞTIR

Tığlı, “16 Mayıs 2019 tarihinde yaş çay alım taban fiyatının destekleme fiyatı ile birlikte 3 lira 3 kuruş olarak açıklanmasını sindiremeyen üretici, karşısına çıkan kota ile birlikte hareket edemez hale gelmiştir. Bir önceki yıl için de dekar başına alınacak yaş çay miktarını az açıklayan ÇAYKUR, bu yıl kantarın topuzunu iyice kaçırmış ve dekar başına alınacak yaş çay miktarını 50 kg olarak belirleyerek üreticiyi piyasa koşullarına terk etmiştir” ifadelerini kullandı.

Hiçbir üreticinin mağdur edilmeyeceğini ve üreticinin ürettiği çayının tamamının alınacağını açıklayan ÇAYKUR’un bu vaadini hemen yerine getirmesini isteyen Tığlı, ÇAYKUR iddia ettiği bu açıklamanın aksine ürün alımını durdurmuş mudur? Taban fiyatının düşük tutulması, verilen fiyatın tavan fiyata dönüşmesine ve bunun yanında kota uygulaması üreticinin özel sektöre mecbur kılınması süreci değil midir?” sorularını da Bakan Pakdemirli’ye yöneltti.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorular şu şekilde:

•       ÇAYKUR, Giresun ilinden bu hasat döneminde üreticiden ne miktarda çay alımı yapmıştır?

•       Ülkemizde üretilen çayın tamamını almayarak kota uygulayan ve buna rağmen kaçak çay konusunda tedbir alınamamasını nasıl izah ediyorsunuz?

•       ÇAYKUR iddia ettiğinin aksine ürün alımını durdurmuş mudur? Taban fiyatın düşük tutulması, verilen fiyatın taban fiyata dönüşmesine ve bunun yanında kota uygulaması üreticinin özel sektöre mecbur kılınması süreci değil midir?

•       ÇAYKUR’ un 15-20 Ağustos tarihlerinde başlaması gereken 3. çay sürgününü açmamasının sebebi nedir? ÇAYKUR sadece Giresun ilinde mi çay almıyor yoksa bu durum diğer illerde de yaşanmakta mıdır?

•       ÇAYKUR’ dan yapılan açılamaların aksine kota uygulayarak dönüm başı 50 kg gibi komik bir alıma hazırlanması ve çay üreticisine bu doğrultuda SMS ile bilgi mesajı gönderilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Üreticinin tüm ürününü alacağız ifadeleri yanında bu uygulama nasıl izah edilebilir?

•       Ayrıca özel sektör çay alımını açmadığı için çay üreticisinin alternatifi de olmamakta ve mağduriyeti artmaktadır. Üreticinin daha fazla mağdur edilmemesi için alımı bir an önce başlatmak üzere talimat verecek misiniz?

Editör: TE Bilişim