9 Haziran tarihinde Ordu’yu ziyaret edecek olan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyaretine davet için gelen Chp heyeti ziyarette Ordu’nun sorunlarına değinileceğini belirttiler.

19 Eylül Gazeteciler Cemiyetinde konuşan Chp Ordu İl Başkanı Atilla Şahin, “Hepinizin bildiği üzere 9 Haziran 2022 tarihinde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu Ordu’ya geliyor. Daha önceki yaptığımız daveti sağ olsunlar kabul ettiler ve bizleri kırmadılar. Genel Başkanımızın Ordu’ya gelişiyle ilgili olarak da genel başkanımızın görevlendirdiği milletvekillerimiz ve Chp Ordu il örgütü olarak Ordu’da bulunan bütün sivil toplum kuruluşlarına, odalara ve oda temsilcilikleri ile yönetim kurumlarını ziyaret edip genel başkanımızın Ordu’ya gelişiyle ilgili olarak bütün kurumları ve kuruluşları ziyaret ediyoruz bu kapsamda da sayın başkanımızı da ziyaret etmeye buraya geldik. 9 Haziran’da Ordu Kültür ve Sanat Merkezinde yapacağımız halkımızla olan buluşmaya, Stk’lar ile muhtarlar ile vatandaşlar ile gençlerle yani toplumun bütün kesimleri ile genel başkanımızı buluşturup bir söyleşi yapacağız” ifadelerini kullandı.

Chp Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da, “Bizde böyle Karadeniz’in incisi güzel Ordu’da fındığın başkenti diyelim ama tabi bir nezih bir karşılama ile genç arkadaşlarımızla buluştuk. Bizde sizleri ziyaret etmekten mutluyuz. Olmazsa olmazımız halkın sesi, gözü, kulağı, siyasetçilerin de olmazsa olmazı olan basın bizim için de değerli. Genel başkanımız Ordu’ya davet edilince program netleşti bizde burada bir bölümü alanda olan arkadaşlarımız ile birlikte sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını, muhtar derneklerini, kente katma değer üreten kişi, kurum ve kuruluşların, engelli derneklerini ve birçoğunu ziyaret ederek genel başkanımızın Orduluların misafiri olduğunu bu anlamda Karadeniz bölgesinde bir lokomotifsiniz hatırlatıyorum kentlilik aidiyeti ve bu kentte olmanın size verdiği nezaket ve zarafetle Ordu’daki basının, Stk’ların, muhtarların ve meslek odalarının misafiri genel başkanımız. Bu davet sizlerin ev sahipliği ile gerçekleşecek bu anlamda tüm Orduluları da ziyaret ettiğimizde şunu gördük herkes gerçekten naif bir yapıda Stk’lar konuk severliğin en ziyadesini gösterdiler bu bizi son derece mutlu etti hatta şöyle diyorum ben Ordu artık demlenmiş bir şehir olmuş kendine has, kültürü ve nezaketiyle hiç yüzünden tebessüm eksik olmayan kıymetli insanlarıyla farklı bir kent. Hatta program netleşirse bazı esnaflarımızdan da talep geldi genel başkanımızı getirin esnafımızı dinlesin bizde yakından yaşadıklarımızla sohbet etmek halimizi arz etmek istiyoruz diyenler oldu. Bu anlamda da Chp örgütümüz bu anlamda da bu talepleri iletiyorlar. Bu programı toparlayıp değerlendireceğiz. Genel başkanımızın da bu ülkede yasama faaliyetleri yapılırken birçoğu alanda uygulanırken insanların sorunlarına çözüm üretmeyen birçok yasayı çıkardığımızı sizde bizde biliyoruz. Dünyanın gelişmiş ülkeleri ve demokrasisi birinci sınıf ülkelerde yasalar çıkmadan onun etki analizi yapılıp onun bileşeni tarafı kimse onların daha komisyona gelmeden görüşleri alınıp azami hasarlı ya da parlamentodan çıktığı zaman Türkiye Büyük Millet Meclisine çıkardığı yasalar ile itibar kazanıp saygınlık kazandıracak dolayısıyla ülkemizi de dünyada saygın bir noktaya getirecek bir yasama faaliyetinden yana. Bu anlamda Türkiye’nin çok vilayetlerini geziyor buralarda çok değerli şeyle öğreniyoruz bu bir siyasi çalışma değil insanları dinleme. Tabi son zamanlarda ülkemizde seçim yasasında bazı değişiklikler yapıldı buna rağmen ülkemin gençlerinin geleceğinden umudunu kestiği noktada siyaseten bir biriyle aynı şeyleri düşünmeye ama tıpkı bu ülke kurulurken söz konusu vatansa gerisi teferruat diyebilen bir anlayışla gençlere yaşanabilir bir ülke bırakma noktasında ya da Türkiye Cumhuriyeti biz bu nesle miras değil bizden sonraki çocuklarımıza, torunlarımıza iyi bir ülke bırakma emaneti vebal ve sorumluluğu duygusuyla bu toplantıları önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Erişen ise, “Cumhuriyet Halk Partisi heyetini Cemiyetimizde ağırlamaktan duyuyoruz. Tabi ki Türkiye erken veya zamanında bir seçim sürecine girdi biz Ordu basını buradaki yönetici arkadaşlarımız hakikaten zor şartlar altında ama tarafsız bir görev yapmaktadır. Bu seçim sürecinde de Ordu basını ve yerel basın seçimin tarafsızlığının teminatı olacaktır. Tabi ki sayın Kılıçdaroğlu’nu ilimizde ağırlamaktan gurur duyarız. Arkadaşlarımızla birlikte bunun gerek öncesi ve sonrasında haberleştirmesinde de üzerimize düşen görevi yaparız. Sektörümüzün sorunları çok üç ana sorunda özetleyebiliriz Türk basınının sorununu yerel ağırlıklı olmak üzere hâlâ bir meslek yasası yok meslek yasasının olmamasının yarattığı sıkıntı başta herkesin bu mesleğe başladığı an hiçbir şart aranmadan girebiliyor olması. Eskiden fotoğraf makinasıydı şimdi cep telefonu yetiyor. Dolayısıyla bir meslek yasası gerekiyor sektör için ikincisi yerel ama bugün dünya geneline ve Türkiye’nin 81 ilinde yayın yapıyor kanallar ama reklam pastanın yüzde 80-90’nının elde eden ulusal kanallar ile aynı ücreti ödüyorlar bu da büyük sıkıntı. Üçüncüsü de yazılı basını daha çok ilgilendiriyor. Resmi ilanların daha doğrusu kamunun yaptığı yatırımların ihalelerinin doğrudan temin olarak adrese teslim şekilde diyebiliriz ilana çıkılmadan gerçekleştirilmesi bu sadece yerel basının buradaki payını elinden almanın dışında kamuoyunu çok ciddi zarara uğratıyor. Çünkü doğrudan teminlerde yüzde en fazla 5 indirim görebiliyoruz ama açık ihaleye çıktığında hiçbir ihale yüzde 30’un altına düşmüyor dolayısıyla burada kamunun da çok büyük zararı var. İnşallah yeni dönemde bu sorunların çözülmesini bekliyoruz bizim de dertlerimiz bunlar” diye konuştu.

Sorunları dinleyen ve fındık fiyatı hakkında görüşlerini dile getiren Milletvekili Durmaz, “Biliyorsunuz sık sık yabancı paraya olan itirazını dile getiren iktidar ve sayın cumhurbaşkanı ne yazık ki uydu kiralarını dolar üzerinde alıyor. Peki bu mahirliğini bu yörenin milli ve stratejik ürünü olan fındık noktasında da gösterse onu da dolar bazlı fiyat olmaz mı? Bunun fiyatının 52 falan değil yani maliyeti o da değil. Arkadaşlar dünyada üreticisini koruyan iktidarlar var ama onlar neyi yapıyor. Onları yani üreticiyi doğru destekleyerek yapıyor az önce bir başka kurumda da bu konuyu tartıştık buranın fındığının aroması Terme, Çarşamba, Düzce ile bir başka yerler ile bir değil. Ana ürün endemik bitki gibi olduğu coğrafyada ancak muhafaza edilip dünyada var olan saygınlığını yerine koyar. Devlet doğru bir ürün planlaması yapacak fındığa da hak ettiği değeri verecek. Şu anda gezip gördüğümüzden çıkardığımız sonuç bunun için Ordu’da yaşayıp ziraat mühendisi olmaya fındıkçı olmaya gerek yok şu anda fındık hiçbir ailenin geçim kaynağı değil. Yani iktidarın tarım ve fındık politikasıyla bu geçim kaynağı olmaktan çıkmış. Adam gelmiş şehrin bir kenarında oturmuş emekliyse orada ne olursa ne gelirse. Zaten fındıktan bir şey beklemediğinden ailenin çocuğu fındık bahçesinde çalışmıyor hasada bile siz dışarıdan işçi getiriyorsunuz. Neden çünkü çoluğunuz çocuğunuz bundan umudu kesmiş bunun yeniden umuda dönüşmesinin yolu devlet doğru teşvik verecek ürün bazlı verecek. İkincisi fındıkta hasada ulaşana kadar gübre alıyorsunuz. Gübrenin fiyatını satan belirliyor, mazot alıyorsunuz devlet belirliyor, ilaç alıyorsunuz üreten kişi belirliyor ama ne gariptir ki fındığı üreten fiyatını satarken belirleyemiyor. Böyle bir üretim modeli yok Cumhuriyet Halk Partisi 1973 yılında rahmetli Bülent Ecevit’in Başbakanlığında bu ülkede taban fiyatlar belirlenirdi şu anda da genel başkanımız aynı şekilde söylüyor maliyet artı makul kâr. Ordu’da da bulunan Türkiye’nin 81 vilayetinde de bulunan Stk’lar, meslek odaları, üretici birlikleri, ziraat odası bunun maliyetini çıkaracak diyecek ki Ordu’da fındığın maliyeti 62 lira bunun uluslararası piyasada değeri de işte 4 dolar bu rakamlar olacak” dedi. Haber: Derya Kara

Editör: TE Bilişim