Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi uzmanı Klinik Psikolog Esra Ceco konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Teknolojinin imkanları ve yoğunlaşan şehir hayatı ile birlikte evlilik modellerinde değişiklikler oluştuğunu belirten Esra Ceco, geleneksel çöpçatanlık kavramının internet üzerinden, sanal ortamda yeni bir boyut kazandığını ve post modern romantik ilişkilerin ortaya çıktığını belirtti.

Neden Buna İhtiyaç Duyuluyor?

Şehir hayatının yoğunluğu insanların açık mekanlarda yüz yüze tanışmasını zorlaştırıyor. Bu da insanları, sınırlı çevre ve sayıda insanlarla iletişim kurmak yerine, sınırsız bir çevre ve bir çok kişiye kolayca ulaşabilmek adına sosyal medyaya yöneltiyor. Ancak “evlilik” adı altında kurulan bir çok sosyal ağ yaşanılan sorunlar nedeniyle pek çok kişi için güvenilirliğini yitirdi. Kişiler sanal yolla oluşturdukları kısa biyografilerde kendilik temsillerini gerçekmiş gibi sunarak beğeni alma, sonsuz sayıda kullanıcı arasında kendisine“mükemmel” bir eş bulabileceği inancıyla seçim zorluğu yaşama ve dışarıda tanışması ihtimalinde emek vereceği bir ilişkiyi sanal platformda kolayca gözden çıkarma riskleri ile karşılaşabilir oldu. Hızla bitirilen ve hemen ardından tekrar başlanabilen sanal ilişkiler ilişki tüketimini de gündeme getirmiş oldu. Devlet kontrolünde oluşturulmuş” bir düzenek fikri ise kişiye kimlik bilgileri, yaşam şekli, olası sahtekarlıklara imkan sunmaması adına daha güvenli bir ortam olarak görünüyor olabilir. Çünkü arayışın temeli “güvenlik, güvenme, güvende olma” kavramlarından oluşuyor.

Yüz Yüze Görüşmek Önemli

Şuanki şartlara göre internet aracılığıyla tanışmak cazip görünse de, süreci ilerletebilmek için “sanal ilişki” biçimini yüz yüze görüşmeler ile “gerçek ilişki” biçimine dönüştürmek önemlidir.

Sosyal ağ üzerinden tanışmalar bir yönüyle geleneksel görücü usulünün günümüz versiyonu denilebilir. Bir şekilde birileri ya da oluşturduğunuz profil size referans olur, daha sonrasında yüz yüze gelinerek tanışma süreci devam eder. Uyum sağlandığı takdirde bir ilişki inşası da söz konusu olabilir.

Klinik Psikolog Esra Ceco son olarak burada adım atılan ilişkileri sürdürme ve tarafların birbirlerine güven sağlamaları için, sanal ortamlarda tanışmanın ardından gerçek hayatta tanıma sürecine girilmesinin daha doğru olacağını belirtti.

Editör: TE Bilişim