“HER KESİMDE FARKLI BIÇAKLAR KULLANILMALI”

Kasap Layık, “kurban Bayramı’nda kesilen hayvanları öncelikle zapt etmek önemli. Kurbanı en başta doğru ve planlı şekilde yere yatırdıktan sonra kesim işlemlerine başlayabiliriz. Keserken farklı bıçaklar kullanılır. Kurbanı boğazından keserken ilk olarak boyun bıçağı dediğimiz uzun, sivri ve çelikten yapılmış bıçakla kesmeliyiz. Bu bıçak hayvanın çok fazla acı hissetmesini önler direk olarak şah damarını keser. Hayvanın tüm refleksleri son bulduktan sonra 2. bıçak olarak da deri bıçağı dediğimiz çakıya benzer kısa bıçaklar kullanılır. Kemiklerin arasına ulaşabilmek için de Ucu sivri bıçaklar kullanılarak kemikler iliklenir” bilgisini verdi.

“HAYVANI İYİ BAĞLAMAK GEREKİYOR”

Hayvanı kesileceği yere yatırırken bağlama şeklinin de önemine değinen Layık, “her kurban bayramında insanlar kurbanı keserken kendine de zarar veriyor bıçakla. Bunun tek bir sebebi var hayvanı iyi bağlayamadıkları için hareket ediyor ve iş kendilerini doğramaya kadar gidiyor. Öncelikle kurbanlık ayaklardan güzelce bağlanmalı ve boynundan tutup iyi bir hamle ile yere yatırılması gerekiyor. Bunun için bu işi bilen biriyle kurbanı kesmeliler” diye konuştu.

BIÇAĞIN İYİSİ TRABZON VE BURSA’DAN

Öteyandan Altınordu’da uzun yıllardır kasaplık yapan Suat Layık, hayvan kesimlerinde zorlanmadan kesim yapmak isteyenlerin Trabzon ve Bursa’da yapılan bıçaklardan almasını önerdi. Ürünlerin kaliteli ürünler olduğunu dile getirdi. Haber: Sibel YILMAZ

Editör: TE Bilişim