Uygulama ocak sonunda 81 ile yaygınlaştırılacak. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 21 Eylül 2020'de hayata geçirilen Hayat Kimliğinle Kolay Projesi'nin ikinci adımını oluşturan "T.C. kimlik kartına e-İmza yüklenmesi" işlemi başladı.

Konuyla ilgili Ordu Nüfus İl Müdürü Yusuf Mercan bilgi verdi, Mercan, “yeni kimlik kartalarına elektronik imza sertifikası yükleniyor ve şuan da kamu görevlilerinin resmi yazışmalarında evrakları imzalatmada kullandıkları bir yöntem. Halkımız bu arasında bu uygulama çok da yaygın değil. Kurum arasında daha da yaygın.” Olduğunu belirtti.

Halkımız kimlik kartlarına yükleyebilir

Yusuf Mercan, halkımız bundan sonra açılacak modüllere elektrik imzayla ulaşabileceği tek yer e-devlet kapısı olduğunu ifade ederek vatandaşın e-Devlet’e girerek elektronik imza sertifikasını kimlik kartlarına yükletebileceklerini aktardı.

e-İmzanın kimlik kartına yüklenmesi ve kullanılacağı yerler

Nüfus müdürlüklerine gelen vatandaşlar ilk olarak "Nüfusmatik" adı verilen cihazlara kimlik kartlarını yerleştirecek. Ekranda beliren kişisel mesajın onaylanmasının ardından açılan ekrandaki işlem seçenekleri arasından "e-İmza" tıklanacak ve ardından parmak izi doğrulaması yapılacak.

Bunun için vatandaşların, önceden kart içerisine yerleştirilen parmak izlerinden birini seçerek o parmağı cihazın üzerindeki sensöre yerleştirmesi gerekiyor. Parmak izinin onaylanmasından sonra açılan ekrandaki form doldurulacak. Burada yer alan telefon ve e-posta bilgileri girilerek servis sağlayıcı firmanın isminin yer aldığı kutu seçilecek.

Ardından e-posta adresine gönderilecek doğrulama kodu ekrana girilip 6 haneli pin kodu belirlenecek. Servis sağlayıcı firmanın taahhütnamesinin imzalanmasında, bu 6 haneli pin kodu kullanılacak ve işlem tamamlanacak.

Kimlik kartına e-İmza yükleyenler, bu uygulamaya özel kart okuyucu cihazların bulunduğu tüm özel ve/veya kamu kurum ve kuruluşlarında kimlik kartlarını okutarak, belgelerini elektronik ortamda imzalama imkanına kavuşacak. Haber: Sibel YILMAZ

Editör: TE Bilişim