“Orman yangınları nedeniyle içimiz yanıyor. Devlet yetkilileri önlem aldıklarını söyledikçe yangınlar çoğalıyor.” diyen Özbucak, daha önce orman yangınlarıyla ilgili önlem alınması, hazırlıkların yapılmasının çağrısını yapıklarını belirterek, “ Yaptığımız uyarı ve basın açıklamalarımızda da belirttiğimiz önlem önerilerimizin hiçbiri uygulanmadı. Bir – iki helikopterle, birkaç itfaiye aracıyla devasa yangınların önlenemeyeceği bilinmesine rağmen yetkililer inadına yangın uçaklarını kullanmamakta ısrarlılar. Yangınlar için alınacak önlemler ve yangına müdahale özelleştirilemeyecek kamu hizmetidir. Yangınlarla ilgili sorumluluk şirketlere atılarak Bakanlık ve hükümet sorumluluktan kurtulamaz. Uçan kuştan da haberi olan hükümet asıl sorumlu olandır.” eleştirisini yaptı.

“Önlem alınmıyor”

Ekoloji Birliği eş sözcüsü Coşkun Özbucak, “Ancak yaşadığımız süreçte görüyoruz ki önlem almak bir yana yangınların büyümesi isteniyor görünümü var. Yangınların yarattığı zararlar geri dönülemeyecek boyutlara ulaşmadan gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Yangın uçakları hemen seferber edilmelidir. “Biz yardım istemeyiz” büyüklük psikolojisinden kurtularak gerektiği halde komşuluk dayanışması gereği Yunanistan’dan destek istenmelidir.” dedi.

“Bakan istifa etmeli”

Ekoloji Birliği olarak Bakanın istifasını istediklerini belirten Özbucak, “Ekoloji Birliği olarak, sorumluların bulunması, yargılanmasını istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanının istifa etmesi gerekiyor. Yangın söndürüldükten sonra, soğutma ve temizleme işlemi bitirildiğinde yeniden ağaçlandırma çalışması başlatılmalıdır. Bu konuda Ekoloji Birliği bileşenleriyle sorumluluk almaya hazırız. Yanan orman alanları kesinlikle imara açılmamalı, bu konuda belediyeler ve bakanlıklar kamuoyunu rahatlatacak açıklamalarını yapmalılar.

“Her kurum harekete geçmeli”

Özbucak, “Yeniden vurguluyoruz: Ormanı koruma ve yangına müdahale kamu görevidir. Özelleştirmeden yapılmamalı, yapılanlar iptal edilmelidir. TSK, THK ve özel şirketlerin yangın söndürme uçakları seferber edilmelidir. Onarılması gereken uçaklar onarılmalıdır. Yangınlara önlem amaçlı tam teçhizatlı bölgesel önlem merkezleri kurulmalıdır.” diyerek yangınlara karşı önlemlerin geliştirilmesinin zorunluluğunu vurguladı.

Editör: TE Bilişim