Üreticiler her yıl oyalanarak beklentiye sokuluyorlar” diyen Yusuf Kaya açıklanan fiyatın yetersizliğini vurgulayarak, “Hesaplanan maliyet fiyatı ile hükümetin açıkladığı alım fiyatının aynı olduğu gerçekliğinde üreticilerin memnuniyetinin olduğunu söylemek koca bir yalandır” dedi.

“Hakkını veren yok”

Kaya, Fiskobilik’i de eleştirerek, “TMO’nun alacağı fiyatın tavan olduğunu söyledik. Bunun üzerine çıkılması istenmiyor. Fiskobirlik bile TMO’nun verdiği fiyatın altında bir alım fiyatı açıkladı. Ne hükümet ne de Fiskobirlik üreticiyi düşünmüyor. 18-19TL’ye satılabilen fındığa 16.5 TL vermenin adı, “tekellerin ekmeğine yağ sürmek” olur.  Piyasa yerli ve yabancı tekellerin insafına teslim edildi. Kesin olan bir şey varsa o da fındığın maliyetinin 16.5TL olduğu ve alım fiyatının 25TL olmasıdır. Başkası üreticiyi mağdur eder. Üreticinin değil, yerli ve yabancı gıda ve tarım şirketlerinin kazandığı politikaya son vermekten başka çözüm yok” dedi.

“Fiyat yetmez”

Kaya, fındık politikalarına değinerek, “Fındık politikasında yalnızca fiyat vermek yetmiyor. Fındık politikası sil baştan yeniden değerlendirilmelidir. Başta 4572 sayılı birlikler yasası, arazi yasası, destek yasaları, GSMH payı gibi konular yanında; bahçelerin yenilenmesi, üretim, pazarlama, sanayi ürünü olarak değerlendirme, kooperatifleşme, örgütlenme konuları da masaya yatırılıp üreticilerin lehine değiştirilmelidir. Yani fiyat verdim demekle olmuyor. Fındık politikası baştan sona yeniden ele alınmalıdır” dedi.

Editör: TE Bilişim