Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz Ordu’da maden işletmelerinin mantar gibi patlamaya başlayacağı uyarısını yaparak, “Ülke genelinde 766 alan maden işletmeleri için ihaleye çıkarılmak isteniyor. Ordu’da dokuz yer var. Bu planlama öncesinde Fatsa-Ünye arasındaki siyanürle altın ayrıştırma işletmesi dışında Fatsa-Perşembe-Gürgentepe arasındaki alan ihale edildi. En fazla fındık üretimi yapan ilimiz maden sahaları ile tehdit altında.” dedi.

Şelaleler, ormanlar, tarım arazileri yok ediliyor

Son dönemlerde Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yeni projelerin güdeme getirildiğini söyleyen Poyraz, “Ünye Çamlık projesine halk tepkili. Tepki nedeniyle projede değişiklikler yapılıyor. Ancak halk Çamlık’ta beton istemiyor. Bisiklet yolu adı altında kumsallar daraltılıyor. Altınordu’da Büyükşehir Belediyesi tarafından betonşehir projeleri devam ediyor. Taş ocakları çoğalıyor. Tarım arazileri, ormanlar yok ediliyor. Şu an Çaybaşı İlküvez’de şelalede define aranmak isteniyor. Ünye’de taş ocakları projeleri var. Altınordu Kumbaşı ve Fatsa balıkçı barınaklarındaki tersaneler büyütülüyor. Kargan Çiftlik halkı HES istemiyoruz diye haykırıyor. Akkuş’ta Rüzgar Enerji Santrali yapılıyor. Oysa Türkiye’deki enerji kurum gücünün yarısı çalıştırılmıyor. Melet Irmağı, Turnasuyu Irmağı, Bolaman Irmağı üzerinde birçok HES projeleri var. Bolaman Havzası Projesi ile Fatsa-Gölköy-Aybastı dereleri tehdit altında. Sakin şehir unvanlı Perşembe ilçesi balık çiftlikleri yuvası oldu.” diyerek Ordu’nun ekolojik yapısının bozulmaya başladığını vurguladı.

Kapitalizmin işleyişi bu

Poyraz açıklamasında kapitalizmin işleyişinin yaşam alanlarını pazar haline getirdiğini belirterek, “Tüm yaşananlar kapitalist sistemin işleyişinin sonucu. Her yere pazar ve sermayeyi büyütme aracı olarak bakan kapitalist işletmeler, halkın ortak kulanım alanıymış, gelecek yok olurmuş, iklim değişikliğiyle yaşam tehdit altındaymış, umurlarında değil. Onların düşüncesi kasalarını doldurmaktır. Bu nedenle yaşam alanlarımızı, ormanlarımızı, tarım arazilerimizi, derelerimizi korumanın yolu kapitalizme karşı demokratik halk iktidarı mücadelesi vermektir. Kazanmanın kesin çözümü kapitalizme karşı verilecek mücadeledir.” Dedi.

Editör: TE Bilişim