Türkiye Engelliler Konfederasyonu Ordu İl Meclis Başkanı Ümit İşbakan düzenlediği basın toplantısı ile engellilerin çalışma haklarına sahip çıktı. Söz verilen engelli kadro sayısı altına “hayır” dediklerini belirten Ümit İşbakan Ordu Büyükşehir Belediyesinin randevu taleplerine hala cevap alamadıklarını, Altınordu Belediyesi’nin ise hala engelli birimi açmadığını savundu.

Engelliler çalışma hakları için bir araya geldi. Türkiye Engelliler Konfederasyonu Ordu İl Meclis başkanlığı tarafından Ordu’nun Altınordu ilçesi Tahıl pazarı’nda düzenlenen törene engellilerin yanı sıra CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, CHP Gürgentepe Belediye Başkan adayı İsa Yazıcı, Atatürkçü Düşünce Derneği Ordu Şube Başkanı Av. Haluk Türkmen, CHP’liler ve engelli vatandaşların yakınları katılarak basın açıklamasına ve engellilere destek verdi.

Burada engelliler adına açıklama yapan Türkiye Engelliler Konfederasyonu Ordu İl Meclis Başkanı Ümit İşbakan, engellilerin yasal haklarına değindi, işsizlik oranları ile ilgili kaygılarını dile getirdi. Engelli işsiz açığının kapatılması bakımından EKPSS’nin öneminden bahseden Ümit İşbakan; “Uluslararası sözleşme, Anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış olan çalışma hakkının engelliler açısından önemi herkes tarafından bilinmektedir. Resmi rakamlara göre toplumdaki işsizlik oranı yüzde 14 iken bu oran engelliler arasında yüzde 80’in üzerindedir. Aradaki uçurum Birleşmiş Milletler Engelli Hakları sözleşmesinde yer alan makul düzenleme önlemleriyle kapatılmaya çalışılsa da hala vahametini devam ettirmektedir. Ülkemizde bu uçurumun kapatılması için başvurulan en önemli makul düzenleme mekanizması 2012’den beri devam eden ‘Engelli Kamu Personeli Sınavları’dır. Bu sınavlar sayesinde 7 yıl içerisinde 31 bin197 engelli kamu personeli istihdam edilmiştir. Oysa 2002 yılından 2012’ye kadar ki 10 yıl içerisinde 20 bin 829 engelli istihdam edilmişti. Bu durum engelli işsiz açığının kapatılması bakımından EKPSS’nin önemini ortaya çıkarmaktadır” dedi.

“SAYIN BAKAN SESİMİZE KULAK VERSİN”

En son EKPSS 22 Nisan 2018 tarihinde yapıldığını anımsatan Başkan İşbakan; “ Bu sınav sonuçlarına göre sadece 2 bin153 kişinin ataması gerçekleştirildiği oysa 2016 yılı Nisan ayında yapılan EKPSS’den sonra üç kez atama yapıldığı  ve toplamda 8 bin 530 kişi kamu personeli olarak istihdam edildiğini söyledi. 

2019 yılında herhangi bir atama söz konusu olmadı diyen İşbakan seslerine kulak verilmesini istedi. İşbakan; “yetkililer yeni tercih dönemini ilan edeceklerini söylemelerine rağmen bugüne dek herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Yılın bitmesine sadece üç buçuk ay vardır. Bakan Sayın Zehra Zümrüt Selçuk, taleplerimize rağmen ısrarla susmayı tercih etmektedir. Sayın Bakandan biran önce sesimize kulak vermesini ve aradaki açığı kapatmak için mümkün olduğu kadar fazla sayıda engelli için kadro açarak tercih dönemini ilan etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

İşbakan, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nden randevu taleplerine hala yanıt alamadıklarından ve Altınordu Belediyesi’nin de engelli birimi açmadığından da yakındı.

Editör: TE Bilişim