Altınordu Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy üreticileri uyardı; ”üreticilerimiz bahçe temizliği yaparken kimyasal madde kullanmasın. Halk arasında ısırgan ilacı yani otu kurutan ilaçları tavsiye etmiyoruz. İlaçlar bölgemiz eğimli olduğu için erozyon yaptırıyor” dedi.

“BU AYLARDA İLK DİP TEMİZLİĞİ YAPILMALI”

Şensoy fındık yetiştiricilerinin bahçesini temizlerken neler yapması gerektiğini de aktardı; “bahçe altı temizliği Mayıs ayında yapılmalıydı ancak geç kalmasına rağmen ilk ot temizlemeyi şu an da yapabilirler ot motoruyla. İkinci temizlemeyi de hasata başlamadan bir hafta önce yapabilirler, aksi takdirde ilk başta kesimi yapılmayan yabani otlar sonradan kalınlaşıyor bu otları kesmekte zorlaşıyor. 

“ÜRETİCİLERİMİZ OT BİÇME MAKİNASI İLE BAHÇESİNİ TEMİZLEMELİ”

Akaryakıt fiyatları zamlı olduğu için çoğu üretici bahçe temizliğini ot makinası ile yaptırmıyor çünkü maliyeti 1000 TL olduğu için vatandaş ot makinası ile biçimi yaptırmayıp ilaçlama işlemine geçiyor. Bu durum karşısında vatandaşların mağdur da olsa ilaçlama yapmamaları gerektiğini vurgulayan Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy şunları kaydetti; Kimyasal ilaç yerine bahçelerini ot makinası ile biçmeliler, fındık bahçelerinde ocakların besinine ortak olan dar ve geniş yapraklı yabancı otlarla mücadele yapılmalıdır. Fakat öncelikle kültürel metotlar (sökme, biçme) uygulanmalıdır. Kültürel metotlarla başarılı olunamazsa ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Ama yine de ilaç kullanımını tavsiye etmiyoruz. Toprak vasıfsız kalabiliyor ve bahçe temizliği için dökülen ilaçlar yağmur yağdığında toprakla karışıp erozyon oluşturabiliyor ve derelerimize kadar iniyor. Sularımız pislenebiliyor. Onun için kültürel olarak biçme olayının daha mantıklı aynı zamanda dip sürgünü de alabilirler. Özellikle bu aylarda dip sürgünü yapabilirler” ifadelerini kullandı. Haber: Derya KARA

Editör: TE Bilişim