ARKA İLÇELERDE YAŞANAN OLUMLU VEYA OLUMSUZ SÜREÇLERİN HEPSİNİ BİZ BURADA HİSSEDİYORUZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Fatsa Orman İşletme Şefi Sevil Şen, “
180 yıllık geçmişi ile Orman Genel Müdürlüğü’nün esas paydaşı ve yürütücüsü Bolaman Havzası Projesinin Fatsa kısmındayız. Bu projenin Bolaman adını almasındaki neden ilçemizden kaynaklanmaktadır. Dünya Bankası yetkililerine geldikleri için çok teşekkür ediyorum. Dünya Bankası yetkilileri önceki yaptıkları projelerde incelediğim kadarıyla Brezilya olsun, Fas olsun, Çin Projeleri olsun katılımcı paydaşları çok önem vermişler. Bu anlamda gelen belediye başkanlarımıza ve ilgili kurumlarımıza bizlerle birlikte oldukları için teşekkür ediyorum. Biz bu projeyi duyduğumuzda İbrahim Etem Kibar Başkanımızla çok heyecanlanmıştık. Fatsa havzası bu bölgenin bu coğrafik jeolojik yapının hepsinin alt havzası, diğer ilçelerin abisi hükmüyle arka havzamızın genişliği sebebiyle yukarıda yaşanan olumlu veya olumsuz tüm olayların vuku bulduğu noktadayız dolayısıyla arka ilçelerde yaşanan olumlu veya olumsuz süreçlerin hepsini biz burada hissediyoruz.” dedi.



“PROJE TAMAMLANDIKTAN SONRA FATSA TÜRKİYE’DE ÖRNEK GÖSTERİLEBİLECEK, YAŞAM MERKEZLERİNDEN BİR TANESİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ise yaptığı konuşmada, “Bölgemiz adına böyle bir projeye ev sahipliği yapmak bizleri gururlandırıyor. Adını Bolaman’dan alan “Bolaman Havzası Rehabilatasyon Projesi”  başta bölgemiz olmak üzere tüm Ordumuza hayırlı olmasını diliyorum. Proje tamamlandıktan sonra Türkiye’de örnek gösterilebilecek, yaşam merkezlerinden bir tanesi olacağını düşünüyorum. Bu proje kapsamında hayalimizde olup acaba yerel imkanlarla başarabilecek miyiz diye düşündüğümüz bir çok şeyi hayata geçirebileceğimizi düşünüyorum. Her ilçemizin proje kapsamında bulunan bizim merkez ilçemizde de proje ile alakalı oldukça önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum. Bolaman Irmağımızın Karadeniz’e ilçemizden dökülüyor olması bu bağlamda ilçemizin havza bazlı bütün sorunlarına yükünü taşıdığını gösteriyor. Tüm ilçemizde olan sorunlar Fatsa ilçemizde birlikte son buluyor. 120 bin  nüfuslu ilçemizin içme suyu kullanımını Bolaman Deresinde bulunan 6 tane su kuyusundan karşılanıyor. Bu bağlamda özellikle yoğun yağışların olduğu dönemde içme suyu kaynaklarının kirlenmesi aşırı sel baskınlarının olduğu dönemlerde bu depoların zarar görmesi ve 120 bin nüfuslu ilçemizin özellikle içme suyu anlamında mağduriyetler yaşamasına sebep oluyor. Meşebükü su kuyuları olarak ve Taşlıca su kuyuları olarak gösterdiğimiz su kuyularımız Bolaman Irmağı üzerinde bulunuyor. Bu havzada bulunan tüm sorunu bu derelerden geçtiğini de net bir şekilde görebiliyoruz, aynı şekilde arıtma tesisimiz de bu projenin içerisinde. Aynı zamanda Bolaman ırmağımızın güzergahında bulunan Organize Sanayi Bölgesi olarak tabir ettiğimiz yatırımcılarımızın bulunduğu ve içerisinde yaklaşık 6 bin kişinin istihdam edildiği Organize Sanayi Bölgemiz var. Su taşkınları olduğu dönemde buradaki yatırımcılarımız selden çok ciddi zararlar gördüler. Burada bulunan fabrikalarda dünyanın 56 ülkesine ihracat ürünleri sevk ediliyor. Organize Sanayi Bölgemizin yeni kamulaştırmalarla birlikte bölgenin önemli yatırım merkezlerinden bir tanesi, en önemli istihdam merkezlerinden bir tanesi olacak. Kısa vadede 10 istihdamın sağlanacağını da belirtmek isterim fakat geçmişte yaşanılan olumsuz durumlarda bazı yatırımcılarımız buraya gelmekte endişe ediyor, birçok uluslararası şirket ilçemizde faaliyet gösteriyor” diye konuştu.


 

“BOLAMAN HAVZASI PROJESİ ÇOK ÖNEMLİ”
Toplantının kapanış konuşmasını yapan Ordu Milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Doktor Şenel Yediyıldız projenin çok önemli bir proje olduğunu söyleyerek, “Bu projeye önem ve değer veriyoruz. Değerli misafirlerimize ilçemize geldikleri için çok teşekkür ediyorum. Dünya bankası yetkilileri de bu projeyi gördü ve anladı, herhalde bu proje bundan sonra geri dönmez diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim