Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık ürününe zirai dondan sonra kuvvetli lodosun da zarar verdiğini bildirdi. Başkan Karan yaptığı açıklamada, meteoroloji verilerine göre dün güney ve güneybatı yönünden esen, saatteki hızı 70 ila 80 kilometreyi bulun kuvvetli lodosun fındık bahçelerinde hasara neden olduğunu kaydetti.

Kuvvetli esen lodos sonrası fındık dallarının kırılarak, yaprak ve meyvesinde dökülmeler meydana geldiğini belirten Karan, bahçeleri devlet destekli tarım sigortası kapsamında sigortalı olan üreticilerin hasarlarını TARSİM görevlilerine ihbarda bulunmalarını istedi.

2022 yılı fındık hasadına daha 3.5 ay olmasına rağmen dalın ucundaki ürünün 2 kez doğal afete maruz kaldığına dikkat çeken Karan, “Mart ayı içerisinde 10-15 gün karın içerisinde kalan ve zirai dondan etkilenen fındık şimdi de dün ilimiz ve bölgemizde etkili olan kuvvetli rüzgardan zarar gördü. Fındık bahçelerinde yaptığımız inceleme ve üreticilerimiz tarafından tarım danışmanlarımıza aktarılan bilgilere göre lodos 2022 mahsulümüzde lokal olarak dökülmelere neden olmuştur. Saatteki hızı 70 ila 80 kilometreyi bulan lodosun fındığa verdiği zarar yapılacak olan hasar tespit çalışmaları sonrası net olarak ortaya çıkacaktır. Ancak bugünden zirai dondan sonra kuvvetli esen lodosunda 2022 ürününe zarar verdiğini söyleyebiliriz” dedi.

Karan, bundan sonraki süreçte fındığın başına başka bir doğal afet gelmemesini dileyerek, lodostan dolayı fındık bahçelerinde hasar oluşan üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim