Başkan Akça, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Ağustos ayında fındık fiyatını açıkladığı 26,5 TL’lik fındık fiyatı 3.1 dolara denk geliyordu. Fındıkta bilindiği gibi dolar üzerinden satılan ihracat ürünüdür. Dolayısıyla bugünkü dolar fiyatını göz önünde bulundurursak fındığın en az 40 TL olması gerekir.” Diye konuştu.

FINDIK FİYATI DÜŞÜK…

Son bir haftadır gerek dışarıdan gelen talebin artması gerekse dolar kurundaki yükselişten kaynaklı serbest piyasada fındık fiyatında artış var diyen Başkan Akça, “30 TL bandında seyreden bir piyasa var. Bu fiyat istediğimiz bir fiyat değil. Çünkü fındıkta girdi maliyetleri özellikle gübre ve ilaçta yüzde 200’lere varan artış yaşandı. İşçilik maliyetleri artı. Dolayısıyla fındık fiyatları yeterli değil. Hatta dolar kuru üzerinden değerlendirirsek çok düşük.” Şeklinde konuştu.

 TALEP ARTTI…

Başkan Akça son olarak şunları söyledi: “Ticari kriterlere bakarsak fındık fiyatları akıl alçak yerlerde değil. İhracat rakamlarında artış var. Fındık satılıyor. Algı yapanların dediği gibi değil. Dışarıdan talep var. Bu nedenle fındık fiyatlarının yüksek olması gerekir. Ama tekelci firma ve işbirlikçileri fiyatı manipüle ediyor.” Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim